Evenimentul Zilei > Actualitate > Ucraina a închis granițele cu România. Decizia de ultimă oră a Kievului
Ucraina a închis granițele cu România. Decizia de ultimă oră a Kievului

Ucraina a închis granițele cu România. Decizia de ultimă oră a Kievului

Situația din Ucraina este dezastruoasă după bombardamentele masive ale Rusiei asupra principalelor orașe ale țării, inclusiv asupra capitalei Kiev, de miercuri. Atacurile au lăsat o mare parte a populației fără electricitate, iar alimentarea cu apă este restabilită treptat în orașe, deși există încă locuri în care nu există alimentare cu apă.

Ucraina este nevoită să își închidă punctele de trecere a frontierei cu România și Ungaria, după ce bombardamentele masive ale Rusiei au lăsat capitala ucraineană aproape fără electricitate.

Având în vedere această situație, guvernul ucrainean a fost nevoit să închidă punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și România. Serviciul ucrainean de frontieră de stat (SBS) a informat joi că punctele de control cu cele două țări nu funcționează în acest moment, potrivit agențiilor locale ucrainene.

„Din cauza lipsei de energie electrică, înregistrarea persoanelor și vehiculelor nu se efectuează la punctul de control Solotvyno, la granița cu România, și nici la punctele de control Kosyno și Dzvinkove, la granița cu Ungaria”, a precizat SEF.

Atacul cu rachete lansat miercuri de Rusia a afectat în total 16 regiuni ucrainene, provocând o pană de curent aproape totală în întreaga țară. Președintele, Volodimir Zelenski, a declarat aseară că, în urma bombardamentelor masive, situația este „foarte dificilă” și că va fi nevoie de timp pentru a restabili aprovizionarea.

70% din Kiev, fără energie electrică

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat în această dimineață că în capitală a fost restabilită în mare parte alimentarea cu apă, însă aproximativ 70% dintre gospodăriile din oraș sunt încă private de electricitate.

„Inginerii și tehnicienii de energie au lucrat toată noaptea pentru a restabili suportul vital în Capitală”, a scris Klitschko pe canalul său Telegram. Cu toate acestea, „70% din Capitală rămâne în continuare fără electricitate”, a precizat primarul, asigurând că firmele însărcinate cu reparațiile „fac tot posibilul pentru a o restabili cât mai repede”.

Apel la statele europene de a trimite generatoare în Ucraina

Orașele europene au fost îndemnate să trimită generatoare de rezervă în Ucraina pentru a ajuta țara să treacă iarna mai uşor după atacurile nemiloase ale Rusiei asupra infrastructurii electrice.

Rețeaua electrică a Ucrainei a fost din nou bombardată, în clipa când președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a lansat un apel pentru a aduce generatoare în Ucraina.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: