Cazul Țuțuianu, DECAPITAREA care a durat 163 de minute. SCENARIILE demisiei care a zguduit scena politică

Cazul Țuțuianu, DECAPITAREA care a durat 163 de minute. SCENARIILE demisiei care a zguduit scena politică

La ora 14.22, Ministerul Apărării Naționale a dat un comunicat cel puțin bizar pentru o instituție care gestionează achiziții viitoare de cel puțin 5,15 miliarde de dolari.

La 17.05, ministrul Apărării avea deja demisia pe circuitul spre Palatul Cotroceni. Comunicatul îl știți deja, dar îmi fac datoria să-i amintesc coordonatele principale: pentru că rectificarea bugetară nu a fost făcută încă, plata veniturilor salariaților MapN urmează să fie făcută eșalonat în luna septembrie. Evident, anunțul a stârnit un val de critici, ținta principală fiind partidul de guvernământ, despre care adversarii susțin de mult timp că duce țara în imposibilitate de plată. Comunicatul era confirmarea tuturor atacurilor împotriva PSD din ultimul an.

Comunicatul este bizar pentru că el îi interesa strict pe cei angajați ai MapN și transmiterea datelor cuprinse în el putea fi făcută și altfel decât implicând în scandal toată suflarea politică românească. Cine l-a avizat? Este prima întrebare la care nu avem un răspuns clar. Fostul ministru spune că nu a avizat comunicatul, chiar dacă își asumă consecințele publicării lui. Surse militare spun că marți dimineață era agitație în minister din cauza zvonului că plata din această lună urma să fie făcută eșalonat și atunci s-a căutat o formulă de liniștire a spiritelor, prin invocarea rectificării bugetare, la discuții participând și ministrul Țuțuianu. Cum s-a ajuns de la o simplă discuție la un comunicat oficial? Asta rămâne o enigmă, deocamdată.

Timp de două ore după difuzarea comunicatului, Adrian Țuțuianu nu este de găsit, singura care spune public că banii există fiind ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu. Țuțuianu avea să spună, câteva ore mai târziu, că a fost prins în niște întâlniri importante. Destul de importante cât să nu intre la el vreun subordonat care să-i spună: ”Șefu’, puteți ieși un minut? Știți tocmai am aruncat în aer liniștea Armatei Române, a partenerilor NATO, Guvernul și partidul dumneavoastră.” Astfel de întâlniri nu se fac fără știrea subordonaților apropiați, așa că momentul difuzării pare și el ales foarte bine, știindu-se că, indiferent câte păcate are Țuțuianu, nu se poate spune că nu răspunde telefoanelor de la ziariști. Totuși, acum, într-un moment tensionat, nu a făcut-o. Uite încă o enigmă: peste ce întâlnire importantă s-a suprapus declanșarea scandalului eșalonării plăților?

Prima informație despre ministrul Apărării apare puțin înainte de ora 17.00, când am aflat că e la premierul Mihai Tudose, împreună cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

La 17.05, se anunță că și-a depus demisia și apoi, într-o intervenție televizată spune că recunoaște că a greșit nu numai în comunicarea publică, dar și în cea cu premierul. În doar câteva minute, demisia a intrat pe circuitul spre Palatul Cotroceni.

La ora când scriu aceste rânduri, 21.00, Klaus Iohannis nu-și anunțase decizia, dar pare greu de crezut că va face ceva ca să-l salveze pe Adrian Țuțuianu, chiar dacă ministrul a fost de departe cel mai cooperant în problema care pare să-l frământe de președinte de la preluarea mandatului încoace, înzestrarea Armatei și alocarea celor 2% din PIB care ne sunt ceruți de parteneri.

Pare o greșeală infantilă, cu consecințe deosebit de grave pentru starea de spirit din Armată, pentru partenerii externi și pentru orice cetățean, dar trebuie privită și conjunctura în care s-a petrecut acest eveniment.

Adrian Țuțuianu este un personaj care a urcat rapid în topul liderilor pesediști, mai ales după ce a preluat șefia Comisiei parlamentare de supraveghere a activității SRI, contribuind sau doar susținând câteva din măsurile care fac parte din așa-numitul program de schimbare a imaginii serviciului secret. La Apărare a avut un rol activ în îndeplinirea promisiunilor și înțelegerilor făcute de Klaus Iohannis în SUA; chiar dacă la vremea respectivă primirea președintelui român la Casa Albă nu a fost privită cu ochi buni de pesediști. E de ajuns să amintim faptul că niciun reprezentant al guvernului de la acea dată, Sorin Grindeanu, nu l-a însoțit pe Iohannis.

În ultimul timp, Țuțuianu a preluat și pe cont propriu relația cu SUA. În weekend, Hans Klemm a anuțat că Adrian Țuțuianu urma să aibă o întâlnire cu secretarul Apărării Jim Mattis. E clar că o asemenea întâlnire are și niște ”costuri”. Un comunicat citat de Agerpres relata o întâlnire avută luni de fostul ministru cu reprezentanți ai companiei ExxonMobile, stabilindu-se coordonatele unei viitoare colaborări, adică a unei achiziții făcute de MApN. Actualul secretar de stat al SUA, Rex Tillerson, om cheie în relațiile externe ale Casei Albe, este fostul CEO al companiei americane intrată brusc în atenția Armatei Române.

Ar fi a doua oară, după cazul ”Sorin Grindeanu”, când un demnitar român își pierde funcția exact când se stabilesc datele concrete ale unor întâlniri la Washington cu oficiali din administrația Trump.

Evident, tabloul nu putea fi complet fără ceva bârfe de partid. În PSD se vorbea, destul de serios, despre o înlocuire a lui Liviu Dragnea cu Adrian Țuțuianu. În weekend, mai mulți fruntași ai partidului au fost abordați de apropiați ai lui Liviu Dragnea care se interesau despre un complot care urmărea schimbarea de la vârful partidului. Exista acest complot? O să ne dăm seama dacă demisia lui Adrian Țuțuianu de la Apărare va avea urmări și în ceea ce privește funcțiile de partid sau Parlament.

PS - Misteriosul comunicat de la care a plecat întregul scandal amenința să se declanșeze încă de luni după-amiază. Un semnal se găsește pe pagina de Facebook a căpitanului Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști. Acesta își anunță o vizită la sediul MapN după care comunică: ”În atenția militarilor profesioniști! În urmă cu 10 minute, am fost contactat telefonic de Șeful SMG, domnul general Nicolae Ionel Ciucă, care m-a informat că norma de hrană și chiriile pe luna septembrie 2017, se vor acorda pe data de 30 a lunii în curs, datorită întârzierii rectificării bugetare a guvernului. Recomand membrilor LMP, calm și înțelegere!!!”

Imediat, mai mulți militari au început să adauge comentarii în care spuneau: ”Și la noi la unitate a venit fax!”, practic confirmând că aflaseră de această decizie și explicațiile ei.

În acest caz, dacă se făcuse comunicarea internă, de ce ar mai fi fost nevoie de un comunicat public asupra situației?