De ce Tutankhamon a fost îngropat fără inimă. Ce au descoperit cercetătorii

De ce Tutankhamon a fost îngropat fără inimă. Ce au descoperit cercetătoriiMisterul morții lui Tutankhamon dezvăluit după mii de ani. Sursă foto: arhiva EVZ

Moartea lui Tutankhamon a fost de ani de zile învăluită în mister. Pentru cercetători rămâne o reală provocare să afle cum și de ce a murit cel mai tânăr faraon al Egiptului.

Cercetătorii vin cu noi informații despre moartea lui Tutankhamon. Potrivit ultimeor date, Tutankhamon ar fi  murit  în urma  unui accident, produs în cursa unor care de luptă. Egiptologii au ajuns la această concluzie, după ce au analizat rănile suferite de Tutankhamon.

Misterul morții lui  Tutankhamon, dezvăluit. Ce i-a adus sfârșitul faraonului

Deși au fost lansate mai multe teorii cu privire la decesul lui Tutankhamon de la malarie până la otrăvire, rănile  faraonului s-au potrivit cu cele obtinute în  urma unor simulări de accidente în  timpul curselor de care. Rezultatele sugereaza că regele a fost lovit de un car în  timp ce se afla în genunchi, strivindu-i coastele, pelvisul si inima, notează publicația britanică Express. 

Astfel, se explică de ce Tutankhamon a fost îngropat fără inimă. „

„Faptul că Tutankamon a fost îngropat fără inimă nu face parte din procesul de îmbălsamare”, spun egiptologii, citați de sursa amintită.

Faraonul a fost  îngropat într-un mormânt ce nu îi era destinat -  KV62, KV fiind un acronim de la King’s Valley. Nu a avut propria piramidă, pentru că nu ar fi avut timp să o construiască, potrivit consemnărilor istorice. Anul acesta se împlinesc 102 ani de la descoperirea mormântului lui Tutankamon.

Cine a fost Tutankhamon

Se împlinesc 102 ani de la descoperirea mormântului lui Tutankamon. Sursă foto: arhiva EVZ

Se împlinesc 102 ani de la descoperirea mormântului lui Tutankamon. Sursă foto: arhiva EVZ

Tutankhamon a fost fiul lui Akhenaten, faraonul care a renegat toți zeii, închinându-se doar lui Aten, zeul care personifica discul solar. Akhenaten a domnit  (aproximativ) în perioada 1353–1336 î.Hr. și fost căsătorit cu Nefertiti, însă istoricii încă dezbat dacă ea a fost sau nu mama lui Tutankhamon.

Akhenaten i-a lăsat tronul lui Tutankhamon când acesta avea doar 9 ani, fiind crescut și educat de către Ay, vizirul care i-a fost mână dreaptă în perioada de aproape zece ani de domnie. Tânărul faraon a încercat să mențină o stabilitate politică în zonă, iar dintre mărturiile vremii putem concluziona că era înțelept și bun la suflet. În ciuda unui viitor promițător, sfârșitul lui Tutankhamon a venit pe neașteptate, în 1323 î.Hr., când nici nu împlinise 19 ani, iar teoriile avansate până acum au indicat o rană la picior netratată și maladia Kohler II, de care sufere de mai mult timp.