Turul doi al alegerilor prezidenţiale şi locale din Bulgaria
- Simona Mătieș
- 29 octombrie 2011, 17:03
Noul preşedinte al Bulgariei va fi ales, mâine, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, relatează Agerpres.
La balotaj se vor prezenta tandemurile de câte un candidat pentru postul de preşedinte şi unul pentru cel de vicepreşedinte al partidului de guvernământ GERB (centru-dreapta) şi al opoziţiei socialiste, BSP. În primul tur, din 23 octombrie, Rosen Plevneliev şi Margarita Popova, candidaţii partidului GERB, au obţinut 40,11% din voturi, iar socialiştii Ivailo Kalfin şi Stefan Danailov au primit 28,96% din sufragii. Candidaţii partidului GERB au câştigat cele mai multe voturi şi în primul tur al alegerilor locale, care a avut loc în aceeaşi zi. Cu toate acestea, în peste două treimi din localităţile din Bulgaria noul primar va fi ales în al doilea tur de scrutin, tot mâine. În cele mai multe dintre oraşele bulgare, este vorba despre candidaţii celor două formaţiuni: GERB şi BSP. Scrutin local şi prezidenţial
Aproape şapte milioane de bulgari sunt aşteptaţi la urne, pentru a alege noul preşedinte al ţării, iar în alegerile locale au drept de vot 6,5 milioane de alegători, pentru că bulgarii care se află peste hotare vor putea vota numai pentru preşedinte, nu şi pentru primari.
Duminica trecută la urne s-au prezentat circa 3,6 milioane de persoane.
Primul tur al alegerilor a fost marcat de foarte multe probleme administrative şi mai multe partide de opoziţie au cerut deja anularea rezultatelor şi repetarea scrutinului. Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să prelungească cu o oră ziua de vot, care în mod normal ar fi trebuit să se încheie la orele 19.00, din cauza cozilor mari din faţa secţiilor din toată ţara. Nereguli la alegeri În câteva localităţi votarea a fost suspendată, din cauza unor greşeli în buletinele de vot pentru primari şi consilieri locali. Votarea a fost reluată după tipărirea unor noi buletine. Au apărut şi multe informaţii că buletinele în multe părţi sunt transparente, ceea ce ar compromite secretul votului. Mulţi cetăţeni şi-au exprimat nemulţumirea că trebuie să stea la coadă pentru a vota. Nu au fost puţini cei care nu au putut vota pentru că numele lor nu s-a aflat pe listele de alegători. Haosul a continuat şi în noaptea de după alegeri, precum şi în dimineaţa de luni, iar mai mulţi membri ai comisiilor electorale din secţiile de votare s-au dus acasă cu tot cu buletinele de vot, după ce s-au săturat să aştepte în faţa comisiilor municipale ca să predea sacii cu buletinele şi procesele verbale. Alţii s-au culcat direct pe stradă, în faţa sediilor comisiilor, folosind sacii cu buletine drept pat improvizat.