Turnătorul "Felix" a ajuns la disperare: contestă adeverinţa de necolaborare primită de Traian Băsescu

Turnătorul "Felix" a ajuns la disperare: contestă adeverinţa de necolaborare primită de Traian Băsescu

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu (67 de ani), a deschis un nou război în instanţă Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Politicianul a pierdut de trei ori la rând procesele cu CNSAS, iar magistraţii au stabilit definitiv şi irevocabil că el a fost colaborator al Securităţii comuniste, sub numele de cod "Felix". Problemele penale Voiculescu mai are două procese penale pe rolul instanţelor: în apel cu dosarul "Privatizării frauduloase a ICA" - condamnat la 5 ani de închisoare în faza de fond- şi în faza de fond cu procesul "Şantaj la Felix TV". De data aceasta, "Felix" cere judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti anularea adeverinţei de necolaborare 2584/22 octombrie 2013. Este vorba de actul prin care CNSAS a stabilit, pentru a patra oară, că preşedintele României, Traian Băsescu (62 de ani), nu a fost lucrător sau colaborator al fostei Securităţi. Decizia a fost dată după consultarea notelor atribuite acestuia privind activitatea profesională în anii 1987-1989. În acea perioadă, Băsescu a fost şef al Agenţiei Navrom din Anvers. Ce spune CNSAS "Documentele citate în cuprinsul prezentei adeverinţe se referă la aspecte economice şi comerciale specifice postului ocupat la Navrom, şi nu fac referire la activităţi sau atitudini «potrivnice regimului totalitar comunist». De asemenea, din conţinutul documentelor citate nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat «îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului»", se arată în adeverinţa CNSAS. Plângerea lui Voiculescu a fost înregistrată săptămâna trecută, pe 12 martie 2014, şi încă nu a fost stabilit primul termen. Voiculescu este cunoscut drept un adversar înverşunat al CNSAS, instituţie care l-a deconspirat că a fost colaborator al Securităţii. Potrivit CNSAS, politicianul a fost recrutat de Securitate în februarie 1970, sub numele conspirativ "Mircea". Trei ani mai târziu, el ar fi fost recrutat în reţeaua Direcţia a III-a, sub numele conspirativ "Felix". Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, pe 5 februarie 2010, că Voiculescu a făcut poliţie politică. În iunie 2011, Curtea Supremă a respins recursul lui "Felix", iar decizia a rămas definitivă. Pe 13 februarie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a respins o cerere de revizuire. "Ordin direct" Imediat, el a susţinut că decizia ar fi un ordin venit direct de la Traian Băsescu. Voiculescu arăta că în cadrul CNSAS nu s-a mai ţinut cont de nicio regulă, iar votul împotriva sa ar fi fost unul dirijat. "În 2004, în momentul în care am candidat pentru Parlament, CNSAS a studiat arhivele şi a decis că nu am colaborat cu Securitatea. Decizia a fost menţinută şi în 2005", spunea acesta. Schimbarea poziţiei CNSAS ar fi survenit în 2006. "În plin conflict politic cu Traian Băsescu, CNSAS a decis să se gândească mai bine şi a infirmat verdictele anterioare," se dădea lovit Voiculescu.

Mentalitate de învins De la începutul acestui an, Dan Voiculescu a pierdut două procese deschise împotriva "Editurii Evenimentul zilei şi Capital" şi a postului B1 TV. El cerea în instanţă, prin intermediul firmei controlate de familia sa, Intact Production, dizolvarea celor două societăţi. Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a decis, în numai două termene, să respingă cererea lui Voiculescu deoarece nu are nicio calitate procesuală. "Respinge acţiunea ca fiind formulată de o persoană fără calitate", se arată în hotărârea instanţei. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în 30 de zile. Şi în cazul B1TV, motivarea judecătorului a fost aceeaşi: nu a reuşit să demonstreze care este interesul său legitim în închiderea unui post TV concurent. CITIȚI ȘI:

  • PREMIERĂ ÎN PRESĂ. Inculpatul Dan Voiculescu, condamnat la cinci ani de închisoare, cere în instanţă închiderea Evenimentului zilei | VIDEO
  • ULTIMA INSTANȚĂ. Voiculescu fuge iar de JUSTIȚIE. Procurorii cer 12 ani. Prejudiciul e uriaș: 60 de milioane de euro. Procesul s-a amânat o lună
  • Dosarul lui Dan Voiculescu ar putea fi mutat în Germania, la cererea verișoarei sale. "Este o intimidare a presei libere"
  • TURNĂTOR. Judecătorii au motivat de ce Dan Voiculescu rămâne colaboratorul „Felix”

Ne puteți urmări și pe Google News