"Turnătorii" revin cu tupeu în lupta anticorupţie

"Turnătorii" revin cu tupeu în lupta anticorupţie

De frica arestului, tot mai mulţi învinuiţi devin martori, după ce denunţă "combinaţiile" ilegale la care au luat parte . Ultimul prins în plasă este primarul Clujului, Sorin Apostu.

În ultima lună, mai multe cazuri de corupţie au fost instrumentate în urma unor denunţuri.

Elocvente sunt cazurile vice-preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, şi al primarului municipiului, Sorin Apostu. Ei au fost reţinuţi de procurori şi, ulterior, arestaţi de judecători în baza unor denunţuri făcute de Aspazia Droniuc, o femeie de afaceri din Cluj, care i-a dat pe mâna DNA.

Mită în rate

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Bica a primit o primă tranşă de 10.000 de euro din cei 25.000 promişi, pentru a ajuta denunţătoarea să câştige câteva licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012.

În cazul primarului Apostu, dosarul se bazează pe un denunţ semnat de aceeaşi Droniuc. Acest lucru nu i-a ajutat pe judecători să-l aresteze pentru 29 de zile, după ce anchetatorii au arătat că acesta a primit 94.000 de euro pentru a semna mai multe contracte de prestări servicii cu câteva firme apropiate.

Mita era mascată în aşa numite contracte de consultanţă juridică încheiate pe numele soţiei sale, avocat de profesie.

Şpagă de un sfert de milion de euro

Tot în urma unui denunţ a fost arestat şi secretarul de stat Silviu Bian, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Acesta a primit 270.000 de euro pentru a îndeplini corect atribuţiile de serviciu. Banii au fost colectaţi de la opt funcţionari angajaţi în cadrul a două proiecte finanţate în proporţie de 75% din fonduri europene.

Pentru ca ANOFM să pună diferenţa de finanţare, Bian trebuia "stimulat" din salariile celor opt. Totul a mers ca pe roate până ce unul dintre ei s-a dus la DNA.

Vodă, denunţat de tatăl tâlharului

Reţinut pentru 24 de ore a fost şi şeful poliţiei din Borsec, comisarul şef Alexandru Vodă. El a primit aproape 5.000 de lei de la denunţător pentru a interveni pe la diferiţi procurori în vederea închiderii unui dosar pentru ultraj. Un subordonat al acestuia, susţinut de şef, a cerut de la acelaşi denunţător 10.000 de euro pentru a-şi schimba o declaraţie într-un alt dosar. Şi el a fost reţinut.

Avocatul hoţ şi soţia geloasă

Adalbert Cornel Szekely a cerut şi primit de la denunţător 5.000 de euro, după ce i-a promis acestuia că fiul său nu se va alege cu dosar penal pentru tâlhărie. Avocatul a susţinut că banii ajung la judecători şi procurori de la instanţele şi parchetele din Satu Mare. Într-un final, apărătorul şpăgar a ajuns la închisoare.

În scandalul mitei de la UMF Iaşi, în care este cercetat şi rectorul Vasile Astărăstoaie, ancheta a pornit de la denunţul fostei soţii a directorului Adrian Ciureanu. În urma divorţului, femeia a povestit procurorilor tot ce ştia despre afacerile ilegale ale soţului.

DENUNŢĂTOR

Femeia care a pus pe jar Clujul Aspazia Droniuc (35 ani) a fost reţinută odată cu Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj. A stat închisă doar 24 de ore, fiind ulterior eliberată deoarece a decis să colaboreze cu procurorii.

Dezvăluirile sale au condus la arestarea pentru 29 de zile a primarului Sorin Apostu. Droniuc era monitorizată de SRI de acum doi ani, în oraş fiind cunoscută relaţia acesteia cu capii administraţiei locale.

Una dintre firmele sale a intermediat asigurarea autobuzelor Primăriei, contra unui comision de 86.000 de lei.