Turnătoria fiscală, pregătită de Finanțe: E ceva oribil, încalcă orice regulă a civilizației

Turnătoria fiscală, pregătită de Finanțe: E ceva oribil, încalcă orice regulă a civilizației Sursa foto: Arhiva EVZ

Profesorul Mircea Coşea a comentat propunerea ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, prin care românii care își denunță angajatorii evazioniști ar putea primi o recompensă de 1% din amenda dată de fisc patronului.

Turnătoria fiscală. Profesorul Mircea Coşea, analist economic, a criticat iniţiativa ministrului Boloş de a le oferi recompense celor care îi vor turna pe contribuabilii nedisciplinaţi.

Turnătoria fiscală: ceva oribil, care încalcă orice regulă a civilizaţiei

„Mi de pare ceva oribil pur şi simplu. Ideea asta a mai fost propusă de cineva în România. Un fost ministru de Finanțe care e acum pe la Banca Națională”, a declarat Coşea la Antena 3.

Potrivit profesorului turnătoria securității este înlocuită cu turnătoria fiscală. Iar ceva asemănător s-a întâmplat în Italia prin anii 50- 60.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atunci această metodă, pâra pe care vecinii trebuiau să o facă pentru că cel de lângă el nu-și plătise impozitul sau își cumpărase mașina prea scumpă pentru veniturile lui, a devenit unul dintre motivele unei adevărate schimbări politice în Italia. Reformă importantă a gărzii financiare, a ANAF-ului italian” a adăugat analistul economic.

Mircea Coşea a mai declarat că este o metodă care încalcă orice regulă a civilizației. Pâra aceasta, turnătoria fiscală nu e bună. „Se zice că ministrul de Finanțe este preot la bază. Cred că morala creștină nu permite așa ceva”, a mai spus profesorul.

 Boloș propune turnătoeria fiscală

Sursa foto: arhiva EVZ

Iniţiativa lui Marcel Boloş

ANAF i-ar putea recompensa pe denunțătorii faptelor de evaziune fiscală. Inițiativa aparține ministrului Finanțelor Publice, Marcel Boloș, însă nu este concretizată în vreun fel. Nu există nici un act normativ care să reglementeze, însă, o asemenea măsură.

Conform ministrului Marcel Boloș, persoanele care denunță fapte de evaziune ar putea fi recompensate cu un procent din sumele recuperate de ANAF. Având în vedere legislația românească, acest lucru nu s-ar petrece foarte curând. Ba chiar, denunțătorul ar putea rămâne cu buzele umflate,

Aceasta deoarece, multe dintre faptele de evaziune fiscală instrumentate de ANAF au fost contestate în justiție. În unele cazuri prejudiciul inițial a fost drastic redus, iar în altele chiar a fost anulat de judecători. Unde mai pui că procesele durează foarte mulți ani până se încheie.

Turnătoria fiscală nu prezintă o noutate pentru România

O astfel de inițiativă nu este nouă. În 2021, a fost propus un proiect legislativ care prevedea recompense de 30% din valoarea prejudiciului cauzat statului. Conform acestui proiect, recompensa era acordată doar pentru acele sume ce depășeau 100.000 de lei.

ANAF oferea o recompensă mai mică, de 15%, dacă denunțătorul era autor, instigator sau complice.

De data aceasta, autoritățile nu au în vedere un anumit procent pe care să-l ofere sub formă de recompensă denunțătorilor faptelor de evaziune. Nu este clar cât ar tebui să ofere ANAF, cum s-ar acorda recompensa și în funcție de ce criterii.

Suma oferită ca premiu, de ANAF, ar putea fi acordată în funcție de valoarea prejudiciului stabilit în urma denunțului. Există și varianta ca recompensa să fie calculată în funcție de suma recuperată de inspectorii fiscali.

În acest din urmă caz, așa cum arătam la început, procedurile vor dura foarte mult. Denunțătorii își vor primi recompensele abia după ce, dacă este cazul, justiția se va pronunța definitiv.