Turiștii nu mai pot urca la Sarmizegetusa Regia. Un drum de un milion de euro, inaugurat în luna mai, a fost luat de ape

Turiștii nu mai pot urca la Sarmizegetusa Regia. Un drum de un milion de euro, inaugurat în luna mai, a fost luat de ape

Calea de acces spre cetatea dacică este blocată. Drumul județean 705 A a fost rupt de o viitură puternică

Oploaie năprasnică, de câteva ore, s-a abătut duminică seara peste Hunedoara. Ieri dimineață, când s-au dezmeticit, autoritățile locale au văzut cu ochii lor cum drumul care duce spre Sarmizegetusa Regia, inaugurat cu mare fast în urmă cu trei luni, a fost luat pe sus, la propriu. S-a mers pe teren, s-au făcut măsurători, din ochi, apoi s-a făcut și un bilanț, din pix: șoseaua a fost afectată în șapte locuri, în patru din ele s-au deplasat zidurile de pietriș, iar în alte trei s-au surpat și rupt benzile de mers.

FOTO: Pe aici nu se poate trece cu mașina

Ne puteți urmări și pe Google News

 Termen prelungit până în campania electorală

Drumul folosit de turiști pentru accesul la Sarmizegetusa Regia măsoară 18 kilometri , iar pentru modernizarea lor, Consiliul Județean Hunedoara a plătit aproape un milion de euro, anul trecut. Lucrările au început în aprilie și trebuiau încheiate în decembrie 2015, însă termenul a fost prelungit până în campania electorală, inaugurarea având loc în mai, anul acesta. Contractul de finanțare de peste 41 de milioane de lei, aproximativ un milion de euro, a fost semnat cu SC Trans Construct SRL, companie ce apare în dosarul de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț.

Încă de la început, DJ 705 A a fost prost executat: are doar patru metri lățime, nu e mărginit de parapete în zonele periculoase, iar parcările sunt la o distanță de 8 și 16 kilometri de intrarea în cetate. Mai mult, un loc de parcare este mai mic decât o mașină normală.

Guvernul va plăti reasfaltarea, pe motiv de calamitate

Mircea Bobora, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, vine cu explicații: „Am oprit de tot circulația pe ultimii patru kilometri până la sit, pentru că nu vrem să punem în pericol viața oamenilor. A fost o viitură așa puternică, încât a schimbat cursul albiei râului din zonă, iar noua direcție a erodat infrastructura căii. La km 15,7 al drumului s-a rupt o bandă, 50% din drum. Iar la km 16,8, avaria este și mai puternică, fiind luat de ape 60% din drum”, spune Mircea Bobora. Acesta a adăugat că, beneficiind de avizele ISU și de la Apele Române, s-a întocmit raport de calamitate și se solicită fonduri de la Guvern pentru reabilitare: „Fiind lucrarea în garanție, dacă banii astfel primiți nu vor fi îndeajuns, atunci firma constructoare va suporta cheltuiala”.