Turist pe Transfăgărăşan

Turist pe Transfăgărăşan

În ultimii trei ani, numărul pensiunilor din zonă a crescut de la 6 la 40, iar concurenţa acerbă i-a determinat pe proprietari să practice preţuri cu 35% mai mici.

În ultimii doi-trei ani, afacerile din turism par să se fi concentrat din ce în ce mai mult în partea de sud a judeţului Sibiu, unde Transfăgă- răşanul şi zona Bâlea Lac atrag din ce în ce mai mulţi turişti, dar şi investitori. Astfel, dacă în urmă cu trei ani, turiştii aveau la dispoziţie doar oferta cabanelor de la Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, în prezent în jur de 40 de pensiuni se întrec în tot felul de oferte pentru a-şi atrage clienţii.

Internet şi mic dejun inclus

Pe lângă cele aproape 40 de pensiuni şi cabane ridicate de-a lungul Transfăgărăşanului, alte 20 se află în construcţie. Motiv pentru care proprietarii au fost nevoiţi să pună la punct tot felul de strategii de marketing pentru a se asigura că afacerile merg bine.

Spre exemplu, vechile cabane din zona Bâlea Lac oferă condiţii de cazare moderne, la preţuri cu 30- 35% mai mici decât în urmă cu doi ani. „Personal, văd de la o săptă- mână la alta cum se dezvoltă turismul şi, chiar dacă concurenţa este mai acerbă, toţi avem de câştigat. Dacă ofertele pentru turişti sunt de calitate, atunci avem mai mulţi clienţi, iar promovarea regiunii Transfăgărăşanului creşte“, consideră Marius Olariu, managerul Vilei Paltinul, cea mai veche unitate de cazare de la Bâlea Lac.

În plus, turiştii au la dispoziţie internet în fiecare cameră, micul dejun este inclus în preţul unei nopţi de cazare, iar pachetele turistice includ şi drumeţii, zboruri cu parapanta, plimbări cu ATV-uri şi snowmobile sau paintball prin zăpadă.

De trei ori mai multe pensiuni

Potrivit reprezentanţilor Asociaţ iei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din Sibiu, zona Bâlea Lac e un bun exemplu de dezvoltare a turismului rural. „Cred că această zonă poate fi un bun exemplu pentru restul ţării. Pensiunile din zonă sunt deja foarte căutate. Practic, la nivel de judeţ, apariţia pensiunilor noi a făcut ca numărul acestora să fie de trei ori mai mare ca acum patrucinci ani“, susţine Beu Dorin, reprezentant al asociaţiei.

În plus, turismul din zonă a fost impulsionat şi de iniţiativa managerului Cabanei Bâlea Lac de a amenaja în fiecare iarnă un hotel de gheaţă. „Ice Hotel are şi el meritul său pentru că vine foarte multă lume să-l vadă şi mulţi se şi cazează. Nu am numărat pensiunile din zonă, dar sunt cu zecile“, spune Arnold Klingeis, unul dintre patronii Ice Hotel. Şi cum distrac- ţia atrage ca un magnet turiştii, managerii de la Ice Hotel vor organiza în fiecare săptămână, pe tot sezonul de iarnă, câte un concert sau altă surpriză pentru a atrage câţi mai mulţi clienţi.

110 lei pentru o noapte de cazare

O noapte de cazare la pensiunile din zona Transfăgărăşanului variază între 15 euro pe cameră, în cazul pensiunilor din Cârţişoara, şi 110 lei de persoană la Cabana Bâlea Lac.

În schimb, cei care vor să experimenteze petrecând o noapte la Ice Hotel trebuie să plătească 89 de lei de persoană, în preţ fiind inclus şi micul dejun.

În ceea ce priveşte oferta culinară, o ciorbă de burtă costă între 5 şi 8 lei, iar o friptură cu garnitură - între 9 şi 13 lei. O cană de vin fiert costă în jur de 4 lei, iar o bere la 0,5 litri nu depăşeşte 6 lei. Şi, nu în ultimul rând, o călătorie cu telecabina de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac costă 10 lei de persoană.

Ne puteți urmări și pe Google News