Turismul de croazieră a crescut. Nu şi ofertele pentru turişti

Turismul de croazieră a crescut. Nu şi ofertele pentru turişti

Aproape 70.000 de turişti străini, sosiţi pe nave de croazieră, au vizitat în acest an litoralul, fiind cel mai mare număr înregistrat de la inaugurarea, în urmă cu şase ani, a Terminalului de Pasageri din portul Constanţa. Deşi Constanţa este şi port de îmbarcare pentru navele de pasageri, puţini români aleg însă acest punct de plecare, în croaziere.

Peste 90 de nave de croazieră care au adus turişti, pe cale maritimă şi fluvială, au ajuns în acet an în portul Constanţa, faţă de 69 de nave, cu 55.000 de turişti, anul trecut. Directorul comercial al Portului Constanţa, George Vişan, a explicat astăzi într-o conferinţă de presă că numai pentru acest , turismul de croazieră va aduce administraţiei portuare încasări de aproape un milion de euro. Taxa de tranzit pentru fiecare turist este de 5 euro şi fiecare navă de croazieră care ancorează în port, decontează între 5000 şi 10.000 de euro. “Avem o capacitate de tranzit de aproape un milion de turişti iar pentru 2015 numărul turiştilor de croazieră va creşte cu cel puţin 10%”, prognozează George Vişan. El susţine că fiecare turist care vizitează Constanţa cheltuieşte în jur de 100 de euro, însemnând 6-7 de milioane euro, anual, pentru economia locală.

Oferte puţine pentru turiştii străini de pe navele de croazieră

Administraţia Portului Constanţa va construi, anul viitor, un nou Terminal de pasageri pentru a face faţă afluxului de turişti. “Navele şi-au prelungit perioada de şedere cu o zi în plus faţă de anul trecut. Este un lucru care permite agenţiilor de turism să-şi diversifice ofertele şi să extindă programele pentru turiştii care optează să coboare în portul Constanţa” a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mirela Matichescu. Cei mai mulţi turişti sosiţi cu navele de pasageri sunt americanii, urmaţi de italieni, francezi şi germani. Ofertele pentru turişti sunt însă puţine, vizite de câteva ore la  cetatea Histria, Delta Dunării, crama Murfatlar şi la muzeele din piaţa Ovidiu. Deşi Constanţa este şi port de îmbarcare pentru asemenea nave, doar 20 de turişti români au urcat ultima dată la bordul MSC Orchestra, pasagerul care a ancorat în terminalul din dana zero.

O croazieră pe mare mai ieftină decât un sejur la Mamaia

O croazieră de 11 zile la bordul navei MSC Orchestra, Constanţa-Veneţia - Constanţa costă între 600 şi 2000 de euro. Senatorul PSD de Constanţa, Nicolae Moga, prezent la conferinţa de presă, si-a arătat nemulţumirea faţă de autorităţile din turism, plângându-se în acelaşi timp de preţurile exorbitante de cazare din Mamaia. „Agenţiile de turism, Autoritatea Naţioanlă pentru Turism, ar trebuie să promoveze şi plecarea turiştilor români pe nave de croazieră, în altă parte. 20 de turişti sunt destul de puţini. Şi ofertele pentru asemenea nave sunt destul de bune. La 600 de euro, 11 zile, nu vă supăraţi, dar dacă vine un  turist la Mamaia, pentru 11 zile, îi  trebuie vreo 6000 de euro. Să privim lucrurile direct, trebuie să facem în aşa fel încât să vină 700.000 de turişti şi nu 70.000 câţi avem acum” a comentat Nicolae Moga.