Turism în Transnistria. Vezi locul unde UNIUNEA SOVIETICĂ încă trăieşte

Turism în Transnistria. Vezi locul unde UNIUNEA SOVIETICĂ încă trăieşte

Situată la graniţa dintre Republica Moldova şi Ucraina, Transnistria este regiunea din Europa de Est unde tradiţiile sovietice sunt încă păstrate vii. Steagul regiunii este singurul din lume pe care încă mai sunt prezente secera şi ciocanul.

Un blogger, în acelaşi timp scriitor, muzician şi fotograf, a rememorat excursia pe care a făcut-o în Transnistria. Iniţial, acesta a venit în România şi a exprimat faţă de un prieten român dorinţa de a vizita zona, care a fost uimit de dorinţa acestuia. Cu toate acestea, două zile mai târziu, blogger-ul, pe nume Darmon Richter, a ajuns la Chişinău, apoi şi-a continuat drumul spre Tiraspol, capitala regiunii.

Richter a rememorat momentul în care a ajuns la graniţă şi a fost întâmpinat de soldaţi înarmaţi şi un tanc sovietic. "Nu le daţi mai mult de cinci euro la frontieră, însă ei vă vor cere mai mult, atunci când vă vor vedea banii străini", a fost primul sfat dat de acesta pe blog. Referitor la acest subiect, Richter a povestit că a fost nevoie de o jumătate de oră de negocieri, pentru a putea trece graniţa fără a plăti nimic în plus faţă de cei cinci euro. Însă şpaga nu s-a oprit aici. Cum au trecut de frontieră, o patrulă de poliţie l-a oprit, pentru a-i reclama faptul că a trecut printr-o zonă nepermisă, motiv pentru care a trebuit să scoată alţi bani din buzunar.

Richter a nimerit in Transnistria chiar în ziua în care locuitorii sărbătoreau independenţa. Având experienţa unei excursii în Coreea de Nord,  acesta a fost uimit de calmul şi dezinteresul de pe străzile oraşului, cu prilejul acestui eveniment.

Printre "monumentele" pe care acestea le-a întâlnit în capitală, a enumerat bannerele sovietice, bustul lui Lenin, dar a povestit că a întâlnit şi turişti ruşi, care au băut cantităţi semnificative de vodcă. "A fost ca şi cum ai trece pe lângă cel mai rău stereotip rusesc posibil", a povestit Richter.

Cu toate acestea, Richter a remarcat curăţenia de pe străzi, barurile, restaurantele şi cluburile de noapte din oraş, precum şi locuitorii oraşului, îndrăgostiţii care se plimbau ţinându-se de mână sau copiii care desenau pe asfalt copaci.

Richter a mai reamrcat faptul că, în ciuda apropierii de stilul sovietic, Transnistria este un stat capitalist, în regiune practicându-se un "capitalism al Vestului Sălbatic", după descrierea făcută de gazda sa. Branduri precum McDonald's sau Sturbuck nu se regăesc în peisajul zonei, însă acest lucru se datorează restricţiilor impuse de Naţiunile Unite. În schimb, s-au ridicat întreprinderile mici.

Bloggerul a mai adus în discuţie faptul că orice turist care plănuieşte să stea în regiune mai mult de 24 de ore trebuie să anunţe acest lucru miliţiei locale. Acesta însă nu a respectat prevederile. Trei zile mai târziu, Richter a părăsit regiunea, cu un tren în direcţia Ucrainei.