Turcii şantajează Rusia şi SUA prin intermediul Libiei - Riscurile pentru Grecia

Turcii şantajează Rusia şi SUA prin intermediul Libiei - Riscurile pentru Grecia

La polul opus, desigur, şi Ankara dezvoltă legături cu ţări precum, de exemplu, Ucraina (Ukrspecexport-Baykar Makina etc.), Georgia (pe unde trece şi conducta TANAP), Azerbaidjan (de unde Turcia a importat în ultimele luni mai mult gaz natural decât din Rusia), dar şi România care, de exemplu, a inclus Rusia printre "ameninţările" perioadei 2020-2024.

S-a văzut că în ultimul timp, ruşii şi turcii au făcut şi un schimb de focuri "comunicaţionale". Ediţia în limba turcă a reţelei ruseşti de ştiri (Sputnik Turkiye) a încercat să demoleze poziţiile turceşti printr-o serie de articole, iar Ankara a "răspuns", pe de o parte, arestând ziarişti de la Sputnik Turkiye (relevant este cazul lui Mahir Boztepe) şi, pe de altă parte, lansând o nouă variantă proprie în limba rusă a reţelei turceşti de ştiri TRT.

"Amprenta militară extinsă a Moscovei în Siria, Armenia, regiunile anexate Abhazia şi Osetia de Sud şi Peninsula Crimeea alimentează temerile Turciei cu privire la o încercuire de către Rusia. Prezenţa militară rusească a crescut peste tot: Crimeea, Armenia, estul Mediteranei", se arată într-o analiză mai veche a International Crisis Group, care se concentrează în principal pe zona Mării Negre.

Este exact zona în care prezenţa militară rusească a crescut, într-adevăr, semnificativ după 2014, după anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă, într-o asemenea măsură încât mulţi demnitari turci sunt îngrijoraţi ca nu cumva Marea Neagră să se transforme într-un "lac rusesc".

Îngrijorările Turciei sunt evidenţiate şi în poziţiile unor academicieni turci. Mitat Çelikpala şi Emre Erşen, de exemplu, vedeau cu îngrijorare încă din 2018, în cadrul unui raport de 23 de pagini al ediţiei Perceptions a Centrului de Cercetare Strategică SAM din cadrul Ministerului turc de Externe, cum Rusia creează cel puţin "trei sfere anti-access/area denial A2/AD" în jurul teritoriului turcesc. Şi toate acestea într-o perioadă în care marina militară turcă îşi întinde şi ea ofensiv "pânzele" din Mediterana până la Marea Neagră în numele aşa-numitei "Patrii Albastre" (Blue Homeland).

Interes prezintă şi un articol din Wall Street Journal (publicat în data de 15 iunie), potrivit căruia companii turceşti datorează aproape 2 miliarde de dolari companiei ruseşti Gazprom. "Gazprom cere efectuarea plăţilor, dar datoria este uriaşă", spune un demnitar turc cu privire la această problemă. (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News