Turcii şantajează Rusia şi SUA prin intermediul Libiei - Riscurile pentru Grecia

Turcii şantajează Rusia şi SUA prin intermediul Libiei - Riscurile pentru Grecia

Ca o "coincidenţă", există deja voci în Statele Unite care fac presiuni pentru o astfel de direcție, punând în circulaţie idei care au mai fost auzite în trecutul recent cu privire la participarea Turciei la Eastern Mediterranean Gas Forum sau chiar şi cu privire la schimbări în «limbajul» proiectului legislativ Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act iniţiat de Rubio şi Menendez pentru a putea fi integrate în acesta şi alte ţări din regiune, "importante" pentru America, în afară de Grecia şi Cipru.

Moscova la (contra)atac

Cât despre Moscova, această are grijă să răspundă, la rândul ei. Vorbind în faţa ziariştilor pe 4 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a exprimat „profunda îngrijorare” a guvernului rus pentru „numărul crescut de crime” care sunt comise în vestul Libiei de jihadiștii înarmați care au venit din Siria.

Trimisul special al lui Vladimir Putin pentru Orientul Mijlociu și Africa, ministrul adjunct de externe, Mihail Bogdanov, a acordat un interviu ziarului egiptean Al-Ahram în urmă cu câteva zile. „Egiptul este unul dintre principalii noștri parteneri și aliați atunci când vine vorba de a contribui la o soluţie în Libia.

Ne-am coordonat îndeaproape pozițiile cu omologii noștri egipteni înainte de Conferința de la Berlin. Țările noastre sunt, de asemenea, în contact regulat la cel mai înalt nivel cu privire la problema libiană", a spus, printre altele, Bogdanov, subliniind în acelaşi timp „legăturile strategice” dintre cele două țări care continuă să se dezvolte, Egiptul fiind chiar cel mai mare partener comercial/economic al Rusiei în Africa și lumea arabă.

De menționat că, în ultimele zile, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut conversații telefonice cu președintele Parlamentului libian, Aguila Saleh, și cu ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, în timp ce pe 16 iunie l-a primit în Rusia şi pe ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif.

Bogat în mesaje a fost şi interviul acordat în urmă cu câteva zile de ambasadorul Rusiei în Grecia, Andrei Maslov, pentru Agenţia Athens-Macedonian News, un interviu în cadrul căruia diplomatul rus a declarat că:

- insulele greceşti au dreptul de a avea o Zonă Economică Exclusivă şi un platou continental pe baza Art. 121 al Convenţiei ONU cu privire la Dreptul Mării

- Grecia "are dreptul de a participa pe deplin la eforturile multilaterale pentru rezolvarea conflictului din Libia"

Problemele spinoase între Rusia şi Turcia rămân

Nimeni nu contestă faptul că relaţiile dintre Rusia şi Turcia sunt astăzi mai bune decât în trecut. "Cât despre relaţiile noastre cu Turcia, acestea sunt constructive şi se dezvoltă dinamic", a spus ambasadorul rus la Atena, Andrei Maslov, în acelaşi interviu.

Există însă în acelaşi timp şi probleme spinoase care rămân, nu numai cu privire la Siria şi Libia, dar şi cu privire la alte regiuni, cum ar fi Marea Neagră şi sudul Caucazului. În acelaşi timp, nu trebuie ignorat şi faptul că Moscova continuă să menţină relaţii excelente cu "inamici" ai Turciei lui Erdogan, cum sunt de exemplu, Bashar al Assad, Abdel Fattah al Sisi etc.

Ne puteți urmări și pe Google News