Turcii cântă prohodul Americii. “SUA nu mai este cea mai puternică țară”

US President Donald J. Trump (L) talks to Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan (R) at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a two-day meeting. EPA/TATYANA ZENKOVICH / POOL

În ciuda tuturor țepelor și capcanelor rusești, ba chiar și ale umilințelor pe care Putin i le-a administrat lui Erdogan, în presa turcă (mai mult sau mai puțin aservită sultanului, că de vreo independență nu mai poate fi vorba) sentimentele antiamericane sunt covârșitoare. În aceste condiții, nu e de mirare că ziarele turcești se grăbesc să înregistreze sfârșitul statutului de superputere al Statelor Unite. Iată ce scrie ziarul turcesc Milliyet!  

“După epidemia de coronavirus, au început și continuă să ni se schimbe reperele. După epidemie, vom avea în față o lume cu totul diferită.

Deja, se înțelege că SUA nu mai sunt cea mai puternică țară din lume. Americanii au cerut Chinei măști și Rusiei ventilatoare. Amploarea, cifrele și procentul celor morți în Statele Unite au depășit raportările din China și din Italia. Politicienii din America spun că primele cazuri au fost descoperite în China în decembrie 2019 și că, dacă s-ar fi anunțat la momentul respectiv, nu ar mai fi avut aceeași amploare în SUA. Adică învinuiesc pe altcineva pentru incompetența lor.

În timp ce în Turcia, în China și în întreaga lume se folosește un medicament în tratamentul Covid-19 și pentru prevenția virusului, FDA (Food and Drug Administration), care se ocupă cu autorizarea tratamentelor și are relații strânse cu companiile farmaceutice, a permis utilizarea acestui medicament abia la sfârșitul lunii martie 2020. Din cauza utilizării întârziate, în SUA s-au înregistrat aproximativ 10.000 de decese în urma coronavirusului.

În timp ce toate zborurile internaționale au fost oprite, în SUA continuă zborurile interne. Într-o țară având dimensiunea și populația întregii Europe, zborurile interne nu au fost suspendate. Iar cursele interne cu autobuze nu au putut fi suspendate decât de la 1 aprilie. Trenurile și metrourile circulă mult mai rar.

 Nu mai sunt produse în magazine

Posibilitatea de a trimite acasă produse persoanelor de peste 65 de ani, care există în Turcia, nu funcționează și în SUA. Toată lumea așteaptă ore în șir la supermarket pentru a cumpăra mâncare. Se recomandă doar ca persoanele de peste 65 de ani să meargă la magazine dimineața între orele 6 și 8. În plus, nu există produse în magazine. Livrarea la domiciliu a produselor comandate pe internet și plătite cu cash durează și o lună. Magazinele care livrează la domiciliu încep să oprească acest serviciu. Rafturile farmaciilor sunt deja goale. De mai multe zile nu mai pot fi cumpărate lucrurile necesare. Deși farmaciile au promis că vor plăti suplimentar cu 500 de dolari persoanele care lucrează, nimeni nu mai vrea să muncească în farmacii.

Alegeri în noiembrie

Vicepreședintele Pence a spus că nimeni nu va muri de foame, că supermarketurile vor primi alimente. Uite în ce situație au ajuns Statele Unite. Președintele Donald Trump a ajuns să dea 1200 de dolari fiecărei persoane care nu moare din cauza coronavirusului. În noiembrie vor avea loc alegeri. El speră că acești dolari îl vor ajuta să câștige alegerile. Iar morții nu pot vota. Chiar dacă nu vor mai fi, cei rămași să ne voteze, își spune.

Economia nu e ca bursă

Trump confundă economia cu bursa. Zice că dacă bursa crește, economia merge spre bine. De aceea a dat companiilor mari mai mulți bani decât a distribuit întregii populații. Din acest motiv, crede că economia își va reveni, producția va crește și șomajul se va diminua. Trump, care a câștigat alegerile cu sloganul "America First", a făcut ca America să fie ștearsă de pe locul pe care îl ocupa în lume. Ca și cum Trump ar fi fost trimis drept un fel de "Candidat Manciurian" pentru a transforma SUA într-o țară de mâna a doua.

Globalizarea, la arhivă

Această epidemie va fi sfârșitul capitalismului și a democrației. S-a văzut că instituțiile birocratice ale capitalismului nu pot oferi o soluție pentru situațiile grave. Peste tot în lume se ridică regimuri anti-democrație. Cel mai recent exemplu este Ungaria. Fără să tragă un foc de armă, China a câștigat al Treilea Război Mondial. Fenomenul globalizării a fost trecut la arhivă. Această "trecere la arhivă" a fost începută de fapt de către Trump.

 Ce avem de învățat?

Europenii nu sunt atât de instruiți precum credeam.

Angajații din domeniul sănătății sunt mai prețioși decât fotbaliștii.

Marfa neconsumată nu are nicio valoare. La fel ca petrolul.

Stând în casă, am experimentat ce simt animalele de la grădina zoologică.

Preoții, călugării, rabinii, imamii, șeicii nu ne pot proteja de o posibilă epidemie.

Vine o zi în care natura se răzbună pe oameni.