Turcii amenință Europa cu refugiații, dacă nu primesc călătorii fără viză

Turcii amenință Europa cu refugiații, dacă nu primesc călătorii fără viză

Acordul care va permite turcilor să călătorească fără vize în spațiul Schengen nu va fi pus în practică dacă Turcia nu-și îndeplinește angajamentele, avertizează șeful Executivului european

Președintele Comisiei Europene, Jean-ClaudeJuncker, a explicat că schimbarea legilor terorismului, din Turcia, este una dintre condițiile necesare pentru liberalizarea vizelor.

Liderul turc, Recep Erdogan, a refuzat, însă, acest lucru și acuză UE de ipocrizie, chiar dacă prevederea face parte dintr-un acord mai amplu, menit să rezolve criza refugiaților din Europa.

„Este important ca aceste condiții să fie îndeplinite. Altfel, acordul dintre UE și Turcia nu se aplică”, susține șeful Comisiei. El a adăugat că în cazul în care Erdogan le refuză turcilor dreptul la liberă circulație în Europa, atunci el trebuie să explice acest lucru. „Nu va fi problema mea, ci a lui”, a conchis oficialul european.

Ne puteți urmări și pe Google News

Erdogan acuză Europa

Într-un discurs furios, Erdogan chiar i-a certat pe oficialii europeni: „De când conduceți voi această țară? Cine v-a dat această autoritate?… Ei cred că au dreptul să lupte contra terorismului, dar consideră că pentru noi este un lux inacceptabil. Vreau să spun clar: asta se numește ipocrizie!”, a mai spus liderul de la Ankara.

Activiștii pentru drepturile omului susțin că legislația antiteroristă din Turcia este folosită de autorități pentru a intimida și aresta jurnaliști și dizidenți, ceea ce guvernul neagă și afirmă că are nevoie de aceste legi pentru a lupta contra militanților kurzi.

Un consilier amenință

Un consilier al președint elui turc a declarat că dacă Parlamentul European va vota împotriva ridicării vizelor pentru turci, țara sa va trimite refugiații în statele UE. Burhan Kuzu, consilier al șefului statului, a scris pe Twitter această amenințare, preluată de presa internațională.

Europarlamentarii au anunțat că Turcia nu trebuie să aștepte liberalizarea vizelor dacă nu îndeplinește condițiile consemnate în acord. Documentul trebuie ratificat de PE, dar și de unele dintre parlamentele naționale ale țărilor membre.

Pe de altă parte, ministrul turc pentru Afaceri Europene, Volkan Bozkır, a subliniat într-o conferință de presă, că toate acordurile au fost „create pe încredere, bunăvoință și asumarea responsabilităților”, dar și prin asumarea unor riscuri politice, și se află acum întrun „moment periculos”.

Cum oficialii europeni nu sunt mulțumiți de ce a făcut Turcia, iar cei turci nu vor să schimbe legile, rămâne de văzut care este compromisul la care se poate ajunge, astfel încât problema refugiaților să-și găsească o rezolvare măcar parțială.

Cinci criterii restante în Turcia

Corupția: Măsuri de prevenire a corupției, conform recomandărilor UE; Protecția datelor: Alinierea legislației cu standardele europene; Europol: Încheierea unui acord cu Agenția de Poliție; Cooperare judiciară: Cooperare cu toate statele membre în domeniul criminalității; Legislația terorismului: Legile să respecte standardele UE

Până acum, acordul privind imigrația a dus la o „scădere clară” a numărului imigranților ilegali care au ajuns în Grecia: de la 6.000 de zi, în octombrie 2015, la 140 pe zi, în aprilie 2016. Majoritatea sirienilor, irakienilor, afganilor, care au intrat în UE în 2015, au ajuns din Turcia în Grecia cu bărci, traversând Marea Egee.