Turcia va relua explorările controversate de gaze în Mediterana pe 9 august

Turcia va relua explorările controversate de gaze în Mediterana pe 9 august

Turcia va relua explorările de gaze controversate în Mediterana de est pe 9 august, a anunţat marţi seara ministerul Energiei, cu riscul unor noi tensiuni cu Grecia şi Cipru.

„Nava de sondare Adbulhamid Han va începe o misiune în Mediterana pe 9 august pornind din portul Mersin" (sud), a arătat ministerul într-un comunicat.

Destinaţia navei nu a fost precizată marţi, dar Ankara a lăsat să se înţeleagă o reluare iminentă a activităţilor sale în Mediterana de est săptămâna trecută, într-un discurs al vicepreşedintelui Fuat Oktay rostit cu ocazia unei vizite în autoproclamata Republică turcă a Ciprului de Nord (RTCN). "Ne apărăm cu hotărâre drepturile în Mediterana de est", a avertizat el, scrie lalibre.be.

Turcia contestă frontierele maritime cu Grecia şi Cipru

Atena şi Ankara au cunoscut tensiuni mari în 2020 după desfăşurarea de către Turcia a unor nave seismice, escortate de nave de război, pentru a face explorări în Mediterana de est, o zonă potenţial bogată în gaze naturale. Turcia contestă frontierele maritime cu Grecia şi Cipru, fixate după destrămarea Imperiului otoman.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liniştite temporar după lansarea de negocieri între Ankara şi Atena în 2021, tensiunile între cele două ţări au reapărut recent, fiecare acuzându-l pe celălalt de încălcarea spaţiului său aerian. Grecia încearcă să blocheze vânzarea de către Statele Unite Turciei de noi avioane de luptă. Ankara se opune de altfel explorărilor de gaz de către Cipru, estimând că guvernul cipriot nu are dreptul să le facă fără acordul ciprioţilor turci.

Armata turcă a invadat în 1974 Ciprul ca reacţie la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci care doreau să anexeze insula la Grecia. Ea ocupă de atunci o treime din Cipru, autoproclamată în 1983 Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN), pe care o recunoaşte numai Ankara. (Rador)