Furtună în Marea Mediterană. Turcia și Grecia scot armele în zonele disputate

Furtună în Marea Mediterană. Turcia și Grecia scot armele în  zonele disputate

De mai bine de două săptămâni și sub escortă militară, nava turcească de cercetare seismică Oruç Reis face prospecții pentru posibile depozite de hidrocarburi într-o zonă cuprinsă între Creta (Grecia) și Cipru. Marți, coordonatele ultimei sale poziții cunoscute, potrivit MarineTraffic, fiind 33.91712 ° / 29.76671 °.

De altfel, un interviu acordat AFP de amiralul Cem Gürdeniz, la originea doctrinei „Patria Albastră” (care constă în extinderea frontierelor maritime turcești, atât în ​​estul Mediteranei, cât și în Marea Neagră) acordă credit unei astfel de presupunere.

„În cazul în care Grecia apasă pe trăgaci, va fi sfârșitul NATO (…) Țările europene ar trebui să facă presiuni asupra Greciei, astfel încât să abandoneze” anumite revendicări maritime, a declarat el.

În plus, în timp ce Grecia a anunțat manevre militare în vecinătatea insulei Kasos (în nord-estul Cretei), Turcia a emis un nou Navtex pentru a avertiza că va face la fel, marți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar ministerul turc al Apărării  a precizat, prin intermediul rețelelor de socializare, că intenționează să efectueze „exerciții militare de tranziție” cu participarea „nave turcești și aliate”, în sudul Cretei.

Nu au fost date detalii despre participanți.

Aceste manevre militare vor avea loc în timp ce ministrul german al afacerilor Externe, Heiko Maas, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, va încerca să medieze între Ankara și Atena.

Este necesar ca Germania să rămână în dialog cu cele două părți , deoarece „ obiectivul este ca Grecia și Turcia să își rezolve neînțelegerile direct una cu alta ”, a explicat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernul german.

„Ne temem că tensiunile continuă să crească în relațiile dintre Turcia și UE și că o escaladare suplimentară va avea consecințe grave”, a adăugat Christofer Burger, omologul său la ministerul de Externe.

Pe de altă parte, dacă intenționează să izoleze Grecia în cadrul Alianței Nord Atlantice, Turcia ar fi negociat cu Rusia pentru a obține un al doilea lot de sisteme de apărare aeriană S-400 Triumph, incompatibile cu cele utilizate de NATO.

Acest lucru dă naștere la noi tensiuni, în special cu Wahington,  mai precis cu Congresul Statelor Unite.

„A fost semnat un contract pentru livrarea unui al doilea lot de sisteme S-400 în Turcia, iar părțile discută condițiile financiare ale contractului”, a declarat Alexander Miheiev, oficial la Rosoboronexport, entitatea responsabilă de exporturi de echipamente militare ruse.

Punerea în aplicare a acestui contract va depinde de „disponibilitatea partenerilor noștri de a rezolva definitiv problemele procedurale legate de finanțarea acestui proiect”, a adăugat el. Evident, un astfel de contract poate modifica relațiile dintre Atena și Moscova.

 

Foto: Opex 360