Evenimentul Zilei > International > Turcia se înarmează cu F-16. Tratative de ultim moment cu SUA
Turcia se înarmează cu F-16. Tratative de ultim moment cu SUA

Turcia se înarmează cu F-16. Tratative de ultim moment cu SUA

LE POINT (Franţa), 17 octombrie 2021 - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut anunțul duminică, deoarece Turcia a fost exclusă din programul american de avioane de luptă F-35.

Anunțul a fost făcut duminică, 17 octombrie, de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Potrivit acestuia, țara sa este în prezent în discuții cu Statele Unite în legătură cu achiziționarea avioanelor de luptă F-16. Se ştie că Turcia a fost exclusă anterior din programul american de avioane de luptă F-35, în 2019, după ce achiziționase sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Rusia. De reamintit că atunci când era parteneră în programul american de avioane de luptă stealth, Turcia intenţiona să achiziționeze aproximativ o sută de astfel de aparate.

Ankara cere acum despăgubiri pentru scoaterea sa din programul american, în special pentru plata a 1,4 miliarde de dolari efectuată înainte de excluderea sa.

SUA ajută Turcia

„Am ridicat această problemă în discuțiile noastre. Acordăm importanță dialogului pentru a găsi o soluție la această problemă”, le-a declarat duminică Recep Tayyip Erdogan reporterilor pe un aeroport din Istanbul, înainte de a pleca într-un tur al Africii. Planul Turciei de a cumpăra avioane F-16 este „bineînțeles legat de problema F-35”, a spus el, adăugând că Statele Unite au propus Turciei să-i vândă avioane F-16 pentru a-și moderniza flota aeriană.

„Am spus că vom lua toate măsurile necesare pentru a satisface nevoile de apărare ale țării noastre”, a continuat Recep Tayyip Erdogan, adăugând că Turcia lucrează la modernizarea flotei sale de avioane de război. Cu toate acestea, vânzarea de F-16 de către Statele Unite ar trebui aprobată de Congresul Statelor Unite, în care ostilitatea față de Turcia este în creștere.

Luna trecută, Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Turcia intenţionează să achiziționeze un al doilea lot de sisteme de apărare antirachetă rusească S-400, ceea ce a dus la o nouă avertizare din partea Statelor Unite cu privire la riscurile „unei deteriorări suplimentare a relațiilor lor bilaterale”.