Turcia. Kemal Kiliçdaroglu, contracandidatul lui Erdogan, îşi revendică apartenenţa la minoritatea aleviţilor

Turcia. Kemal Kiliçdaroglu, contracandidatul lui Erdogan, îşi revendică apartenenţa la minoritatea aleviţilor Sursa: Wikipedia

Principalul rival al lui Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kiliçdaroglu, şi-a revendicat, miercuri, apartenenţa la minoritatea religioasă a aleviţilor, într-un video publicat pe Twitter. Acest anunţ vine la mai puţin de o lună de alegerile legislative şi prezidenţiale din Turcia.

Este un anunţ inedit pentru un candidat la prezidenţiale în Turcia. Candidatul alianţei opoziţiei turce la prezidenţiale, Kemal Kiliçdaroglu, a vorbit pentru prima dată public despre apartenenţa sa la minoritatea aleviţilor, încălcând un tabu major în Turcia.

"Cred că e vremea să vorbim despre un subiect foarte deosebit, foarte sensibil (...). Sunt alevit, sunt un musulman sincer", a afirmat el într-un video difuzat miercuri seara, 19 aprilie, pe Twitter.

Aleviţii, ale căror rit şi reguli diferă de cele ale islamului ortodox, au fost victime ale discriminării şi masacrelor în trecut în Turcia şi sunt în continuare consideraţi eretici de unii sunniţi duri, scrie france24.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii conservatori sunniţi refuză chiar sa mănânce o mâncare gătită de un alevit, considerându-l "impur".

Alegeri în Turcia

Kemal Kiliçdaroglu, care ar putea deveni primul preşedinte turc alevit, promite, dacă va fi ales, să pună capăt discriminărilor şi "disputelor confesionale care au făcut să sufere" Turcia, ţară majoritar musulmană, dar constituţional laică.

Înaintea candidaturii sale, observatorii afirmau că Kemal Kiliçdaroglu, născut într-o regiune istoric rebelă Dersim (rebotezată Tunceli, în Est), cu majoritate kurdă şi alevită, se străduie să-i convingă pe alegătorii sunniţi conservatori.

Susţinerea opoziţiei

Numeroşi opozanţi la preşedintele Erdogan, inclusiv printre conservatori, au salutat mesajul lui Kemal Kiliçdaroglu.

"E posibil să trăieşti pe acest teritoriu fără discriminare, în egalitate, frăţie şi pace", a reacţionat Selahattin Demirtas, fost co-preşedinte al Partidului Democratic al Popoarelor (HDP), pro-kurd, încarcerat din 2016.

"Putem pune capăt împreună acestei ordini veroase alegând etica, justiţia şi sinceritatea în loc de polarizare şi politică identitară", a scris pe Twitter partidul Félicité (islamist) creat de Necmettin Erbakan, mentor al preşedintelui Erdogan, dar trecut în alianţa opoziţiei.

Ministrul de interne, Suleyman Soylu, l-a acuzat totuşi pe candidatul opoziţiei că încearcă să se "victimizeze".

"Nu noi vom spune că un alevit nu poate fi ales (...). Nu e o problemă pentru noi. Noi am depăşit asta", a afirmat el.

Erdogan vizase în trecut minoritatea alevită, reproşând membrilor ei că sunt "dominanţi" printre judecătorii din Turcia şi inventează "o nouă religie".

În cursul actualei campanii, şeful statului nu şi-a atacat deschis opozantul, lider al Partidului republican al poporului (CHP), în legătură cu identitatea sa religioasă.

La începutul lui aprilie, a făcut totuşi aluzie la asta, după ce Kemal Kiliçdaroglu a călcat din greşeală pe un covor de rugăciune fără să se fi descălţat.

"Cei care nu cunosc direcţia rugăciunii calcă încălţaţi pe covorul de rugăciune. O să le arătaţi direcţia cea bună pe 14 mai", a lansat el la un miting din Istanbul.

https://www.france24.com/fr/asie-pacifique/20230420-turquie-l-opposant-kemal-kiliçdaroglu-revendique-son-appartenance-à-la-minorité-alévie