Turcia, o problemă pentru NATO. Washingtonul, Helsinki şi Stockholm mizează pe un verde de la Ankara „curând"

Turcia, o problemă pentru NATO. Washingtonul, Helsinki şi Stockholm mizează pe un verde de la Ankara „curând"Sursa: Arhiva EVZ

După o reuniune diplomatică la Washington, miniştrii afacerilor externe ai celor trei ţări au reafirmat că aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei va fi efectivă curând.

Finlanda şi Suedia s-au alăturat Statelor Unite joi pentru a cere Turciei să dea verde accesului lor la NATO, apreciind că au satisfăcut exigenţele de securitate ale Ankarei.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi omologii săi suedez şi finlandez s-au abţinut, în timpul unei conferinţe de presă comune la Washington după discuţii trilaterale, să critice Turcia, care blochează încă accesul celor două ţări scandinave la Alianţa atlantică.

"Sunt convins că NATO va primi curând formal Finlanda şi Suedia în cadrul său", a declarat secretarul de stat american. "Cele două ţări au luat măsuri concrete semnificative pentru a-şi îndeplini angajamentele, inclusiv cele legate de interesele de securitate ale aliatului nostru Turcia", a adăugat el, citat de lefigaro.fr.

Turcia blochează extinderea Alianţei atlantice din mai, cerând extrădarea mai multor cetăţeni kurzi din Turcia care s-au exilat sau refugiat în Suedia şi, în mai mică măsură, în Finlanda. Suedia a expulzat săptămâna trecută pe unul dintre ei, Mahmut Tat, condamnat în Turcia la şase ani şi zece luni de închisoare pentru apartenenţa la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de către Ankara şi Uniunea Europeană.

Presiunea Turciei continuă înaintea alegerilor din 2023

Ministrul finlandez al afacerilor externe, Pekka Haavisto, a declarat că angajamentele luate de cele două ţări faţă de Turcia au fost "total îndeplinite". El şi-a exprimat speranţa că Suedia şi Finlanda vor putea adera la NATO în februarie, dată avansată de cealaltă ţară care blochează încă procesul, Ungaria, pentru ca parlamentul ungar să ratifice această aderare.

"Bineînţeles, ce ne lipseşte încă este o dată clară şi un program clar al parlamentului turc pentru a rezolva această problemă", a declarat dl Haavisto. "Ştim că Turcia va avea alegeri. Sperăm bineînţeles că această decizie a Turciei va veni cât mai repede posibil".

Alegeri prezidenţiale şi legislative sunt programate în iunie anul viitor în Turcia. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, la putere din 2003, speră sa rămână în fruntea ţării şi experţii se aşteaptă ca el să se arate inflexibil până atunci, pentru a da satisfacţie electoratului său conservator.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au prezentat, în luna mai, o candidatură comună pentru a intra în Alianţa atlantică, abandonând decenii de nealiniere militară. Această aderare trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO. (Rador)