Turcia nu își permite să supere nimeni. Cum jonglează între Occident, SUA și Moscova

Turcia nu își permite să supere nimeni. Cum jonglează între Occident, SUA și Moscova sursa: Facebook

Turcia vrea să mențină relații bune atât cu Uniunea Europeană și NATO, cât și cu Rusia de care o leagă multe interese economice. Nu își permite să aleagă o parte în acest război, astfel că pacea ar fi cea mai bună soluție pentru administrația de la Ankara.

Criza și confruntările din Ucraina dintre Occident și Rusia, care au tendința de a escalada, pun Ankara într-o situație dificilă. Potrivit unei analize publicată de Cumhuriyet, Turcia nu își permite luxul de a se confrunta cu Rusia "alăturându-se Occidentului" și de a participa numai și parțial la embargo-uri.

Realții bune cu Moscova

Potrivit publicației citate, Turcia are o relație bună cu Rusia „Suntem obligați să avem relații bune cu Moscova, de la energie și până la produsele agricole, de la centrala nucleară și până la relații de vecinătate. De la formarea Republicii Turcia, în afară de perioadelor "Războiului Rece" artificial, relațiile dintre Ankara și Moscova au fost bune. Din punct de vedere strategic, nu există astăzi posibilitatea unei confruntări.

Cu SUA (și cu Occidentul) avem relații militare, în primul rând cu NATO, economice, politice, culturale și instituționale. O integrare naturală există în fiecare domeniu din cele mai vechi timpuri, începând cu Partidul Democrat“, scrie sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Turcia nu va ajunge în UE

Turcia este conștientă că nu va ajunge curând în UE. „Chiar dacă cunoaștem foarte bine politica Statelor Unite față de Kurdistan (și YPG), știm foarte bine că nici în viitor Uniunea Europeană nu va primi în rândurile sale Turcia, "integrarea naturală" din fiecare domeniu, de la economie la educație, de la comunicare la cultură, nu împiedică Turcia să inițieze demersuri "în ciuda Occidentului.

Şi cu "cei doi rivali" care se confruntă avem legături trainice. De asemenea, Turcia este membră a Consiliului Europei încă de când a luat ființă acest organism. Dimensiunea europeană a Turciei este una de la dreapta la stânga, de la liberali la cercurile de capital. Este o integrare naturală, profundă și concisă, care nici nu poate fi comparată cu Moscova“, mai scrie sursa citată.

Turcia își dorește pacea

Ankara nu își permite luxul și nu beneficiază nici de oportunitatea de a se confrunta nici cu Occidentul (și UE), și nici cu Rusia. „Ankara nu are "posibilitatea de a fi susținător", așa cum s-a întâmplat în Irak, Libia și Siria. Şi se cunoaște prețul mare pe care-l plătim în Irak, Libia și Siria din acest motiv.

Pentru a nu plăti acest preț și în Ucraina, Turcia va avea cel mai mare beneficiu din instaurarea păcii și încheierea acordului de încetare a focului“, mai scrie sursa citată.