Turcia, nemulțumită de cererea SUA în privinţa S-400

rachete s-400

Ori de câte ori discuţiile cu SUA ajung la un anumit punct, atenţia se îndreaptă din nou spre S-400, acuză Turcia.

Turcia ar vrea ca SUA să nu-i mai ajute pe cei pe care Ankara îi consideră „dușmani”

Recent, Ankara a transmis americanilor o listă cu solicitări în 25 de puncte, printre care întreruperea ajutorului furnizat de SUA grupării YPG/PYD/PKK în Siria şi în Irak. Pe de o parte, americanii încearcă să reducă numărul subiectelor problematice în relaţia cu Turcia.

Una dintre principalele solicitări ale Ankarei se referă la ridicarea sancţiunilor americane CAATSA. Dar când vine vorba despre aceste sancţiuni, ne sunt servite aceleaşi texte. De această dată, prin intermediul presei greceşti, i s-a recomandat Turciei să transfere rachetele /ruseşti/ S-400 la baza militară de la Incirlik, aflată sub controlul SUA.

Turcia a mai respins propuneri similare, nu există o schimbare de poziţie

Poate că cei care urmăresc îndeaproape subiectul ştiu despre ce e vorba. În discuţiile purtate anterior, americanii nu s-au referit explicit la Incirlik, au cerut doar să le fie predat controlul rachetelor S-400, să le păzească ei. Ankara a respins această solicitare cu fiecare ocazie.

Astăzi, Ankara este conștientă de faptul că SUA se îndreaptă spre ridicarea sancțiunilor CAATSA și, în acest sens, acţionează după principiul „Orice obținem este un câştig”.

Pe scurt, nu există nicio schimbare în politica Ankarei. Fie că subiectul este reaprins în presa greacă, fie că este menţionat în discuții, Ankara nu va lăsa controlul sau depozitarea S-400-urilor pe seama SUA.

Există un acord privind schema de respectare a sancţiunilor contra Rusiei

Un alt aspect al problemei este că în luna martie, Turcia şi SUA s-au înţeles în privinţa schemei de respectare a sancţiunilor la adresa Rusiei.

Anterior, SUA anunţau sancţiunile fără a informa Turcia. Această situaţie afecta economia Turciei. În cursul discuţiilor din martie dintre Ankara şi Washington, Turcia a transmis Statelor Unite solicitarea să o informeze în legătură cu firmele sancţionate, pentru a fi luată ulterior o decizie. Părţile au căzut de acord.

Pe scurt, au trecut aproape şase luni de când a fost pusă în aplicare "schema de respectare a sancţiunilor" şi funcţionează bine în general.

(Autor Hande Fırat, Hurriyet; Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)