Turcia ia pe cont propriu razboiul antiterorist

Turcia ia pe cont propriu razboiul antiterorist

Pe fondul esecurilor diplomatice succesive, Turcia se indreapta implacabil spre o ofensiva de proportii impotriva rebelilor kurzi din Irak.

Armata turca a ucis ieri cel putin 20 de militanti ai Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) intr-o operatiune desfasurata in provincia Tunceli din estul Turciei, unde se afla baze ale rebelilor kurzi. Incursiunea, in care militarii turci au fost secundati de aviatia militara, a avut loc intr-o zona muntoasa din apropierea orasului Pulumur, situat la circa 600 de kilometri nord de frontiera cu Irakul, releva Reuters.

Operatiunea a avut loc in contextul in care armata turca promisese un raspuns dur la atacurile rebelilor PKK impotriva militarilor sai. „Cei care ne fac sa suferim vor suferi intr-o masura pe care nici macar nu si-o pot imagina, si noi suntem hotarati in aceasta privinta”, a declarat ieri seful Statului Major al armatei, generalul Yasar Büyükanit, intr-un mesaj cu ocazia Zilei Nationale a Turciei, care se sarbatoreste astazi. „Nimeni nu trebuie sa se indoiasca de faptul ca fortele armate turce vor continua lupta pana cand teroristii, al caror scop este sa distruga unitatea tarii, vor fi neutralizati”, a adaugat el.

Trupele asteapta la granita Turcia si-a luat deja masurile necesare pentru o eventuala ofensiva impotriva celor 3.000 de rebeli care folosesc Irakul pe post de baza pentru a lansa atacuri pe teritoriul Turciei. Peste 100.000 de militari au fost comasati la granita cu Irakul.

Pe de alta parte, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sambata tarile din Uniunea Europeana ca nu au facut nimic pentru capturarea membrilor Partidului Muncitoresc Kurd si pentru extradarea rebelilor in Turcia. Intr-o interventie la postul national de televiziune, Erdogan s-a declarat dezamagit de lipsa de actiune a UE, mai ales ca forul de la Bruxelles a etichetat PKK drept o „organizatie terorista”.

Desi premierul turc nu a nominalizat o tara anume, el a sustinut ca rebelii kurzi strang fonduri in perioadele in care se afla in Europa. Totodata, Erdogan a declarat ca UE nu a sprijinit lupta Turciei impotriva acestor rebeli.

Reprosurile la adresa statelor europene se adauga criticilor exprimate recent de Turcia la adresa Statelor Unite, care nu incurajeaza o incursiune militara turca in nordul Irakului. NEGOCIERI ESUATE

Turcia nu a obtinut sprijinul Iranului

Ministrul turc al afacerilor externe, Ali Babacan, a plecat in Iran pentru o serie de discutii cu oficialii de la Teheran in vederea pregatirii conferintei internationale consacrate Irakului, care va avea loc luna viitoare, la Istanbul. El nu a reusit sa obtina insa sprijinul Iranului in eventualitatea unei ofensive a armatei turce impotriva PKK.

Ministrul iranian de externe, Manoucher Mottaki, nu a ratat insa ocazia sa dea vina pe SUA si pentru problemele Turciei. „Activitatile teroriste din nordul Irakului au crescut odata cu prezenta fortelor straine (americane) in aceasta tara”, a declarat acesta. Iranul a acuzat in repetate randuri Casa Alba ca sprijina gruparile teroriste ostile guvernului de la Teheran, in special Pejak, o miscare kurda iraniana care are legaturi cu PKK.

Ne puteți urmări și pe Google News