Parlamentul de la Ankara va începe ratificarea acordului de aderare la NATO pentru Finlanda. Recep Tayyp Erdogan a anunțat, vineri, într-o conferință de presă cu președintele finlandez Sauli Niinisto, că și-a dat acordul în acest sens. Turcia se opune aderării Suediei, dat fiind că guvernul de la Stockholm nu a dat curs cererilor Ankarei de a extrăda opozanți ai regimului, pe care Erdogan îi acuză de terorism.
Recep Tayyip Erdogan a anunţat că şi-a dat acceptul pentru aderarea Finlandei la NATO. Astfel, parlamentul de la Ankara urmează să ratifice acordul de aderare al acestei țări la Alianța Nord Atlantică. Recep Tayyp Erdogan blochează, în continuare aderarea Suediei, transmit agenţiile AFP, Reuters şi EFE.
„Am decis să lansăm în parlamentul nostru procesul de aderare a Finlandei la NATO. Turcia este unul dintre cei mai mari susţinători ai politicii NATO a uşilor deschise. Am văzut că Finlanda a făcut paşi sinceri pentru îndeplinirea promisiunilor înscrise în memorandumul tripartit de la Madrid”, a declarat Erdogan.
El a avut o întrevedere, la Ankara, cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto. Erdogan și-a exprimat speranţa că votul parlamentului turc se va desfăşura înaintea alegerilor legislative din 14 mai. Coaliţia lui Erdogan are majoritate în legislativ şi nici opoziţia nu s-a manifestat împotriva primirii Finlandei în Alianţa, aşadar ratificarea ar trebui să fie doar o formalitate.
Erdogan pune condiții Suediei
Erdogan continua să blocheze aderarea Suediei, spunând că va continua discuțiile cu reprezentanții acestei țări. Turcia a solicitat extrădarea mai multor opozanți ai regimului Erdogan, despre care spune că ar fi „teroriști”. Erdogan a motivat că Turcia a considerat necesar să separe procesul aderării Finlandei de cel al Suediei, întrucât guvernul de la Stockholm nu a dat curs cererilor Ankarei de a extrăda către Turcia persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă.
„Nu suntem împotriva Suediei. Dar Suedia şi-a deschis braţele pentru terorişti, le-a deschis şi străzile sale. I-am spus premierului suedez să ne trimită 120 de terorişti. Cum nu au făcut-o, nu putem avea o poziţie pozitivă faţă de ei. În Finlanda, acest lucru nu se întâmplă, prin urmare poziţia noastră este pozitivă”, a declarat Erdogan.
Turcia condiționează ratificarea acordului cu Suedia de extrădarea opozanților politici, pe care Ankara i-ar dori la pușcărie.
Ungaria se amână ratificarea tratatelor de aderare la NATO
Preşedintele finlandez a mulţumit acestuia pentru decizia Ankarei, dar a subliniat că Finlanda doreşte şi aderarea Suediei la Alianţă, decisă în comun de cele două ţări.
„În urma deciziilor luate astăzi, parlamentul turc începe procesul de ratificare. Vă mulţumim mult! Dar avem un vecin care este Suedia şi intrarea Finlandei în NATO nu poate fi completă fără Suedia”, a afirmat preşedintele finlandez Sauli Niinisto.
Între timp, Ungaria, al cărei premier Viktor Orban este foarte apropiat de Vladimir Putin, ale cărui mesaje le promovează, a rămas singura țară care nu a ratificat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. Cu regularitate, parlamentul de la Budapesta amână luarea unei decizii, ultima dată avansată, în cazul Finlandei fiind 27 martie. Viktor Orban a acuzat Finlanda şi Suedia că, asemeni Bruxellesului, răspândesc „minciuni sfruntate” despre situaţia democraţiei şi a statului de drept în Ungaria.