Turcia amenință cu noi intervenții militare în Siria. Tensiunile dintre Ankara şi Washington se accentuează

Turcia amenință cu noi intervenții militare în Siria. Tensiunile dintre Ankara şi Washington se accentuează

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, citat marţi de cotidianul Hurriyet, a declarant că forţele militare turce sunt hotărâte să treacă la est de râul Eufrat în nordul Siriei cât de curând posibil, potrivit Agerpres. Deși tensiunile dintre Ankara şi Washington s-au agravat în ultimele săptămâni după ce Statele Unite au instalat posturi de observare în nordul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia, pentru a preveni izbucnirea de confruntări între forţele turce şi cele kurde, fapt ce a provocat furia Turciei, Erdogan dă impresia că lasă deschisă posibilitatea unui eventual compromis cu Statele Unite, aliaţii Turciei în NATO.

Turcia a anunţat mai devreme luna aceasta că va lansa o nouă operaţiune militară în zona respectivă. Săptămâna trecută, SUA au anunţat retragerea totală din nordul Siriei a trupelor americane, obligând Turcia să-şi amâne planurile sale.

Acordul dintre preşedintele Turciei Tayyip Recep Erdogan şi preşedintele american Donald Trump, care au convenit să-şi coordoneze acţiunile pentru a preveni apariţia unui vacuum de putere în zonă, fapt subliniat de preşedinţia turcă nu îi împiedică pe turci să treacă la amenințări fățișe, așa cum s-a întâmplat marți când Mevlut Cavusoglu a declarant că Turcia va opera din nou pec ale armată în Nordul Siriei.

Discuţia telefonică dintre cei doi șefi de stat a avut loc după anunţul făcut miercurea trecută de Erdogan privind lansarea unei noi operaţiuni 'în zilele următoare' împotriva miliţiei kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) din nordul Siriei, care vizează poziţiile acestora situate la est de Eufrat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Washingtonul sprijină YPG împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), însă Ankara consideră această miliţie drept o organizaţie 'teroristă' având legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce un război de gherilă în sud-estul Turciei din 1984.

Cu toate acestea, Erdogan a părut că lasă deschisă posibilitatea unui eventual compromis cu Statele Unite, aliaţii Turciei în NATO.

Turcia a lansat deja două ofensive în nordul Siriei din 2016 împotriva YPG şi a jihadiştilor SI.

Tensiunile dintre Ankara şi Washington s-au agravat în ultimele săptămâni după ce Statele Unite au instalat posturi de observare în nordul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia, pentru a preveni izbucnirea de confruntări între forţele turce şi cele kurde. Această măsură a provocat furia Turciei, care vede în acest dispozitiv o încercare a SUA de a proteja miliţiile YPG.