Turcan DEZVĂLUIE MOTIVUL pentru care PNL a pierdut alegerile parlamentare: "Să nu îl scoatem ţap ispăşitor pe Cioloş"
- Ana Petrescu
- 11 ianuarie 2017, 11:23
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a dezvăluit motivul pentru care partidul a pierdut alegerile parlamentare. Ea a precizat, la postul B1TV, că nu e cazul ca liberalii să-l scoată "ţap ispăşitor pe Dacian Cioloş", pentru că PNL a avut un mesaj confuz în campania electorală care a îndepărtat electoratul de dreapta.
"Aş spune că decalaraţia colegului meu Ludovic Orban este una mai matură politic decât o declaraţie de rspingere brutală a lui Dacian Cioloş. Să nu uităm că Dacian Cioloş a fost votat în forurile statutare ale partidului pentru a fi propunerea noastră de premier. Este un om pe care PNL l-a susţinut şi la promovat în campanie prin miile de simpatizanţi", a afirmat Raluca Turcan la postul de televiziune B1tv.
Șefa liberalilor a pus eşecul partidului la alegerile parlamentare pe seama "mesajului confuz care a diluat identitatea PNL" şi care a îndepărtat electoratul de dreapta.
Dacian Cioloş nu trebuie să fie "ţapul ispăşitor" în analiza eşecului PNL în alegeri, a subliniat ea.
"Eu cred că în campania electorală au fost necalibrate interpretările şi dintr-o parte şi din alta. Cred că dacă PNL cu un premier din afara partidului s-au fi concentrat mai mult pe soluţiile de guvernare, rezolvarea problemelor, atragerea oamenilor cu expertiză, care au un cuvânt de spus şi pot să mobilizeze la rândul lor alţi oameni rezultatul ar fi fost cu totul altul. Nu vreau să îl scoatem ţap ispăşitor pe Dacian Cioloş. Vreau ca analiza să fie una realistă", a spus Turcan.
Ea a precizat că, la baza partidului, există liberali care sunt dezamăgiţi însă de "modul ezitant" în care Dacian Cioloş s-a implicat în campania pentru alegerile parlamentare.
"Raportarea la Dacian Cioloş trebuie să fie una decentă, chibzuită şi realistă. (…) eu cred că o discuţie cu Dacian Cioloş ar fi o normalitate din partea PNL, însă, de aici până la a discuta preşedinţia PNL este o distanţă foarte mare", a subliniat Turcan.
Despre posibilitatea intrării lui Dacian Cioloş în PNL, alături de alţi tehnocraţi care au făcut parte din Cabinetul său, ea a afirmat că formațiunea poate să se redreseze independent de fostul premier.
"Îmi propun să învăţ din ceea ce nu a funcţionat în PNL şi să nu repet. Eu cred că PNL poate să se redreseze independent de Dacian Cioloş. Dacian Cioloş poate să devină dacă îşi doreşte un plus al echipei PNL", a concluzionat liderul interimar al partidului.
În condiţiile în care ai mulţi lideri PNL au respins vehement o apropiere de Dacian Cioloş în perioada următoare, fostul deputat liberal Ludovic Orban a declarat că fostul premier este binevenit în PNL, dar că nimeni nu îi poate promite acestuia că va fi ales în vreo funcţie.
Și europarlamentarul PNL Theodor Stolojan a încercat să dea un "răspuns posibil" la întrebarea "cum a pierdut PNL peste 1,1 milioane de voturi între alegerile locale şi parlamentare".
"În primul rând, PSD a fost eficient în campania sa pe trei teme majore, la care PNL nu a găsit un răspuns adecvat: 1. A reînviat un mesaj naţionalist de tipul 'nu ne vindem ţara', dar într-o formă mai sofisticată, respectiv companiile transnaţionale care scot profitul din ţară, sărăcind pe români; 2. A promovat ideea că Guvernul Cioloş este guvernul 'zero' rezultate şi a asociat acest guvern cu PNL, ca principalul susţinător al său; 3. A creat percepţia că justiţia acţionează pe bază de comenzi politice, chiar dacă acest mesaj l-a dat, în special, prin intermediarii săi din mass media", a arătat Stolojan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Stolojan mai remarcă şi "irosirea unui timp prea lung, până s-a ajuns la concluzia că este necesar să se treacă de la conducerea duală la nivelul organizaţiilor partidului (rezultată în urma fuziunii PNL-PDL) la conducerea unică a acestora, cu menţinerea a unui mare număr de funcţii politice în organizaţii (prim vicepreşedinţi, vicepreşedinţi, fără răspunderi precise, ceea ce a condus la demonetizarea acestora). "În loc de concentrare pe programul de guvernare, a existat o concentrare pentru 'cine este cine în partid'", a precizat europarlamentarul liberal.