Astăzi a avut loc al doilea tur de scrutin prezidențial în Argentina. Peronistul Sergio Massa şi libertarianul Javier Milei le-au promis oamenilor că îi va scăpa de sărăcie. Cu toate astea, ei au viziuni diferite.
Astăzi a avut loc al doilea tur de scrutin prezidențial în Argentina. Candidați sunt ministrul peronist al Economiei, Sergio Massa, și libertarianul Javier Milei. Massa face multe promisiuni, chiar dacă n-a reușit să scape țara de cea mai mare criză econimică.
Al doilea tur de scrutin prezidențial în Argentina
Milei promite o terapie de şoc economic, de la închiderea băncii centrale până la renunţarea la peso. Argentinienii au caracterizat votul drept o alegere „a răului mai mic”: teama de dureroasa terapie economică a lui Milei sau furia faţă de Massa din cauza crizei economice. O parte din ei nici măcar nu vor să meargă la vot.
„Alegerile vor marca o ruptură profundă în sistemul de reprezentare politică din Argentina. Cred că toate forţele politice aşa cum le-am cunoscut vor fi transformate”, a declarat Julio Burdman, directorul firmei de consultanţă Observatorio Electoral.
Milei are un avantaj
Milei are un uşor avantaj în sondajele de opinie. Sergio Massa, în vârstă de 51 de ani, a recuperat voturile prin reduceri de taxe şi campanii care evidenţiază planurile radicale ale lui Milei de a reduce cheltuielile statului.
„Îl voi vota pe Massa pentru că el este singura opţiune pentru noi de a continua să trăim într-o ţară democratică şi în care drepturile noastre sunt respectate”, a spus Matias Kawior, 22 de ani, student la Buenos Aires.
Susţinătorii lui Milei consideră că el este singurul candidat capabil să-i detroneze pe politicienii de masă și să scape Argentina de criza economică. „Nu poţi vota pentru actualul guvern în aceste condiţii şi un vot alb doar îl va favoriza. Milei este singura opţiune viabilă pentru ca noi să nu ajungem în mizerie”, a spus Santiago Neria, un contabil în vârstă de 34 de ani.
Massa a câştigat 36,7% din voturi
În primul tur de scrutin din octombrie, Massa a câştigat 36,7% din voturi, faţă de aproximativ 30% pentru Milei. Cine va câştiga preşedinţia va fi nevoit să se ocupe de un program de datorii de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional, inflaţia de aproape 150% şi o serie ameţitoare de controale de capital, potrivit Reuters.