Tur culinar în jurul lumii. Alte popoare pun pe masa de Crăciun hering, budincă, pateu de ficat sau fâșii de balenă. Țara unde KFC nu face față comenzilor

sursa: Twitter

Ieșind din clasica gastronomie românească, de care toată lumea se bucură în țară, în această perioadă, întâlnim meniuri diversificate în ale zone ale lumii,

Masa de Crăciun este un eveniment mult așteptat în toată lumea creștină, indiferent de zone. Un prilej pentru a fi alături de cei dragi și a savura mâncăruri delicioase. Dar, „câte bordeie, atâtea obiceiuri”, meniurile arată, firesc, total diferit de la țară la țară. Iată ce pun pe masă alte popoare, care nu sunt obișnuite cu sarmalele, ciorba, piftia, caltaboșul sau cozonacul.

În Polonia, pe masa de Crăciun se pun 12 feluri de mâncare

În Suedia, la fel ca și în celelalte țări scandinave, masa este plină de mâncăruri tradiționale, inclusiv hering murat, somon conservat și chifteluțe, la care se adaugă produse suplimentare, precum pâine, pateu de ficat, salată de sfeclă roșie, brânză și varză. Toată această mâncare în ziua de Crăciun ar trebui să amintească de sărbătoarea care venea după o perioadă de post, care e încheiată în Ajunul Crăciunului.

În Polonia, în Ajunul Crăciunului nu veți vedea friptură de porc, vită sau curcan pe masă. Este o zi fără carne. Cina se numește Wiglia în Polonia și începe atunci când apare prima stea pe cer. Nimic nu poate fi mâncat până când toți membrii familiei nu au rupt împreună „turtele” de Crăciun și nu și-au schimbat urările de sănătate și prosperitate.

În mod tradițional, la cină se servesc 12 feluri de mâncare, care îi reprezintă pe cei 12 apostoli. Printre acestea se numără foarte popularul borș roșu cu găluște mici, supă de ciuperci, crap, hering, pierogi, varză înăbușită, rulouri de varză, kutia (budincă din boabe de grâu), turtă dulce, prăjitură cu semințe de mac și fructe uscate.

În Japonia este la mare căutare KFC-ul în această perioadă

În Japonia este bătaie mare la KFC de Crăciun. Restaurantul fast-food devine atât de popular încât comenzile de Crăciun sunt plasate cu până la două luni înainte. Tradiția a început în anii 1970, după ce primul KFC s-a deschis în Japonia, iar proprietarul a decis să vândă un „butoi de petrecere” de Crăciun inspirat de clasica cină de curcan americană. Pentru că Japonia nu prea avea tradiții de Crăciun, idee KFC a prins foarte bine.

În Puerto Rico, de Crăciun, cea mai importantă tradiție culinară este lechonul, sau porcul de lapte prăjit. Este o specialitate regională a cărei pregătire durează foarte mult timp - de fapt, de obicei, duce la o adunare de un weekend întreg. Meniul include și alte preparate tipice, printre care tembleque, o budincă pe bază de nucă de cocos; pasteles, un produs de patiserie din carne asemănător cu tamalele, preparat cu frunze verzi de bananier sau de plantain; și coquito, care este versiunea portoricană a lichiorului de ouă, infuzat cu nucă de cocos.

Un meniu unic se găsește în Groenlanda

Cina de Crăciun în Groenlanda este cu siguranță unică. Două dintre mâncărurile speciale sunt carnea de balenă și carnea de ren, iar o delicatesă care se află aproape întotdeauna pe masă este mattak, care constă în fâșii de untură de balenă învelite în piele de balenă (sunt foarte crocante). Kiviak este un alt fel de mâncare populară, care se prepară din carne, grăsime, sânge, ierburi și fructe de pădure, apoi se înfășoară în robbenbalg și se conservă prin congelare.

În Venezuela mâncarea specială se numește. Pregătirea hallaca durează foarte mult timp și se prepară doar în timpul sărbătorilor. În mod tradițional, familia și prietenii încep dimineața să pregătească ingredientele, care includ carne de porc, pui, stafide, măsline, capere, ceapă și ardei, împăturite în aluat de porumb, apoi învelite într-o frunză de banană.

În Filipine, cina de Cărciun este o afacere de familie grandioasă, care include multe feluri de mâncare tradiționale. Una dintre cele mai mari vedete este delicatesa numită puto bumbong, un amestec dulce și lipicios de orez alb și negru, care pare violet. Orezul este înmuiat în apă sărată peste noapte, apoi este introdus într-un tub de bambus (un bumbong), apoi este fiert la abur și servit cu unt, zahăr și nucă de cocos mărunțită, conform redbookmag.com.