"Tunurile" deputatului Cristian Rizea, model pentru juniorii PSD

"Tunurile" deputatului Cristian Rizea, model pentru juniorii PSD

Pe când dădea iama în bugetul Uniunii Europene, deputatul Cristian Rizea şi-a înstrăinat averea pentru a nu fi execuatat silit de un partener de afaceri, în contul unei datorii de 220.000 de euro.

Deputatul PSD Cristian Rizea (42 de ani) era, până în anii 2000, un celebru anonim. S-a lansat în politică, fiind membru al Alianţei pentru România (ApR), o formaţiune politică ce urma să moară la câteva luni de la constituire. Supărat că partidul nu-i recunoaşte "adevărata valoare", într-o bună zi, Rizea s-a supărat şi a încărcat în mai multe maşini tot mobilierul din sediul partidului de pe bulevardul Unirii, inclusiv scaunele din sala de şedinţă.

Ţepar de top

Caracterul deputatului PSD Cristian Rizea reiese şi din disputa pe care a avut-o în justiţie cu un fost partener de afaceri, preşedintele societăţii imobiliare Euroinvest SRL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit documentelor din instanţă, Euroinvest a încheiat, cu o firmă specializată, un contract pentru achiziţionarea unui domeniu de internet cu numele fostului director Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT), pe care a postat întreaga aventură a afacerilor păguboase ale societăţii cu Rizea.

A scăpat rapid de avere

Din documentele de la dosar reiese faptul că, în 2006, printr-o decizie definitivă a Tribunalului Bucureşti, Rizea era obligat să plătească firmei amintite "220.000 euro reprezentând comisioane şi penalităţi contractuale, plus cheltuieli de judecată". Pentru a nu fi executat silit, Rizea şi-a înstrăinat întreaga avere.

"Prin sentinţa comercială nr.849/07.03.2006, Tribunalul Bucureşti l-a obligat pe numitul Rizea Cristian la plata către Euro Invest a sumei de 220.000 Euro, reprezentând comisioane şi penalităţi contractuale, plus cheltuieli de judecată, obligaţie de plată pe care debitorul a ignorat-o cu rea credinţă, procedând la înstrăinarea întregii sale averi pentru sustragerea de la urmărirea silită", se mai arată în motivarea instanţei.

Pe aceeaşi pagină electronică, societatea imobiliară a postat titluri ca "Site-ul unde găsiţi portretul standard al unui ţepar" şi fotografia lui Rizea. Pe site se mai regăsea lista proprietăţilor sale, fapte referitoare la scandaluri în care a fost implicat, date referitoare la împrumuturile acestuia, participări la licitaţii unde a uzat de calităţile şi influenţa sa oficială în mod abuziv.

HOTĂRÂT. La începuturile carierei politice, actualul deputat nu pleca dintr-un partid fără scaun

FAPTE

Mondenul cu Ferarri, dar fără casă, cercetat de ANI şi DNA

După alegerile generale din 2000, "Cristi Ferrari" - numele de cod al demnitarului - s-a orientat rapid şi devine director de cabinet al ministrului Tineretului şi Sportului, sfetnic pe bani publici al lui Georgiu Gingăraş.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, a rezistat în această funcţie doi ani. În acest interval, tânărul Rizea este numit vicepreşedinte al PSD, organizaţia Bucureşti, sector 6. Având în vedere calităţile acestuia, începând din 2002, este "uns" director general al ANSIT.

2002 a fost un an benefic pentru viitorul demnitar, având în vedere că atunci s-a şi căsătorit, naş fiindu-i Alexandru Athanasiu, fostul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale.

Cheltuieli ilegale, reclamate de CE

Din acestă poziţie a început să cheltuiască fonduri europene după cum îl tăia mintea. Nu mai puţin de un milion de euro s-a dus pe publicitate şi excursii în străinătate, cheltuieli nejustificate.

În primăvara acestui an, Autoritatea Naţională pentru Tinerest şi Sport (ANTS) a dat publicităţii un comunicat potrivit căruia "a fost notificată de către Comisia Europeană, prin Directoratul General pentru Educaţie şi Cultură - Tineret în Acţiune, pentru restituirea sumei de 1.091.150,82 de euro, acordând un termen de 20 de zile pentru returnarea sumei de bani cheltuită nelegal în perioada 2003-2005 de către ANSIT, la conducerea căreia s-a aflat din anul 2002 şi până în 2006 domnul Cristian Rizea".

Cercetat de DNA

Dosarul a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care urmează să stabilească "modul de utilizare a sumei de 3,985 milioane de euro acordată ANSIT, în perioada 2003-2005, în baza Acordurilor privind acţiunile descentralizate, acorduri semnate de către domnul Cristian Rizea".

Că banii europeni au fost cheltuiţi după bunul plac al fostului director Rizea nu miră pe nimeni, având în vedere că, pentru câteva luni, demnitarul s-a afişat cu o maşină Ferarri de peste 200.000 de euro.

"Sărac şi cinstit"

O tranzacţie bancară suspectă a atras atenţia inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au început să-i verifice veniturile. Surpriza nu s-a lăsat aşteptată. În declaraţiile de avere, deputatul - televizor social şi democrat se laudă cu un loc de garaj, bijuterii de 35.000 de euro, cumpărate până să intre în politică, şi cu un apartament executat silit şi cumpărat în 2007 cu 20.000 de euro, în urma unei licitaţii. Asta, un an mai târziu, când a intrat în Parlament.

Inginerii

În ultima declaraţie de avere, din vara acestui an, Rizea nu şi-a mai trecut nicio casă, deşi la rubrica domiciliu a scris "municipiul Constanţa, Jud. Constanţa". Când a venit vorba să ofere amănunte despre locuinţă, Rizea a lăsat loc liber. Aceste "inginerii" în declaraţii au atras atenţia inspectorilor ANI care, pe 26 iunie 2011, au descoperit existenţa unei diferenţe semnificative de 1.264.024 de lei, (aproximativ 300.250 de euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010.

Tranzacţii suspecte

În plus, ANI a sesizat existenţa unor tranzacţii bancare suspecte, în valoare de 3.033.765,7 de lei (aproximativ 719.583 de euro) şi 199.600 de euro.

"Domnul Rizea Cristian, împreună cu soţia sa, doamna Rizea Josette Ane-Marie, figurează ca titulari ai unui număr de 5 conturi bancare (două în lei şi trei în euro) deschise la Unicredit Ţiriac Bank. Prin intermediul unuia dintre conturile în lei, la data deschiderii acestuia, au fost efectuate plăţi către titularii de cont, în cuantum total de 3.033.765,7 lei şi 199.600 de euro. Sumele au fost extrase integral în aceeaşi zi de către domnul Rizea Cristian", se arată într-un comunicat al ANI.

Informaţia este surprinzătoare având în vedere că în nicio declaraţie de avere a demnitarului nu apare vreun cont bancar.

Vânzări în grabă şi lacrimi de crocodil

O altă tranzacţie care a atras atenţia a fost vânzarea a două apartamente în Bucureşti de către soţia lui Rizea. Faţă de toate aceste aspecte, ANI a sesizat Comisia de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Constanţa să se pronunţe cu privire la confiscarea celor 300.000 de euro.

La ultimul termen, demnitarul a început să urle în faţă judecătorului, fiind evacuat din sală după ce a început să plângă.

Duşmanii lui Rizea

Din punctul său de vedere, duşmanii politici care nu-l înghit sunt reprezentaţi de inspectorii ANI şi, în special, de secretarul general al instituţiei, Horia Georgescu.

"O să am eu grijă de voi. Şi tu, şi nenorocitul ăla de Georgescu sunteţi oamenii lui Băsescu. O să zburaţi voi de acolo! O să am eu grijă de asta! Ca nişte căpuşe sunteţi", a urlat în sala de judecată politicianul social democrat, înainte de a fi dat afară.

PROCES

Demnitarul nu poate justifica 300.000 de euro şi încearcă să demonstreze că a primit banii împrumut

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au constatat, în iunie 2011, o diferenţă semnificativă intervenită în averea lui Cristian Rizea în timpul exercitării demnităţii publice de deputat al Parlamentului României. Perioada verificată a fost 19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010. Astfel, inspectorii au descoperit că între veniturile realizate şi averea dobândită în aceeşi perioadă există o diferenţă mare, în cuantum de 1.264.024,83 de lei, echivalentul sumei de 300.250,56 de euro.

Judecătorii urmează să se pronunţe

O săptămână mai târziu a fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada 2008 - 2010 de Rizea Cristian. De atunci s-au înregistrat mai multe termene, dosarul fiind în curs de soluţionare. Pe 6 septembrie 2011, cauza a fost amânată pentru depunerea de noi probe.

Martorul surpriză

Pe 14 octombrie, deputatul a adus în faţa judecătorului un martor care a declarat că i-a împrumutat demnitarului suma de 300.000 de euro, exact cât nu poate justifica socialdemocratul. Mai exact, în două declaraţii de avere, completate la un interval de două săptămâni, se specifică de către demnitar că a împrumutat 300 de mii de euro, bani care au fost returnaţi peste 14 zile. Numai că, în instanţă s-a dovedit că martorul generos nu-l prea cunoştea pe deputatul de Brăila. "ANTS a fost notificată de Comisie pentru restituirea sumei de 1.091.150 euro, acordând un termen de 20 de zile" COMUNICAT ANTS

PALAVRAGIU

Om de bază în echipa lui Ponta

Oricând dispus să se pună bine cu şefii, Cristian Rizea excelează în aprecieri dintre cele mai savante, dar şi penibile. În urmă cu un an, yesman-ul perfect Rizea declara: "Ponta este singura şansă viabilă ca să creştem şi are capacitatea, are imaginea şi potenţialul să îi ia faţa lui Crin Antonescu (...) Cred că Victor Ponta, ca imagine şi capacitate, este peste Crin Antonescu. Este mai bun decât el şi electoratul îl percepe mult mai aproape. De aceea este o alternativă pentru alegerile prezidenţiale din 2014", arăta, fără urmă de intuiţie politică, Rizea, imediat după ce Ponta a ajuns preşedinte al PSD.

În calitate de deputat ce reprezintă interesele diaspora în PSD, Rizea a anunţat că Victor Ponta va face o vizită oficială în Austria, luna viitoare.

"Preşedintele PSD, Victor Ponta, va avea, la începutul lunii decembrie, o întrevedere cu cancelarul austriac, dar şi cu diaspora română".

De altfel, Rizea este considerat un apropiat al lui Victor Ponta. În urmă cu câteva zile, preşedintele PSD, Nicu Bănicioiu, Liviu Dragnea, Constantin Niţă, Robert Negoiţă şi Cristian Rizea s-au întâlnit la restaurantul "Fish" din Dorobanţi unde au pus "ţara la cale". Citiţi şi:

  • Afaceri nesimţite cu locuinţe ANL. VEZI cum s-a pricopsit deputatul Cristian Rizea cu 100.000 de euro
  • Funeriu: Un milion de euro cheltuiţi ilegal de fostul şef ANSIT, pesedistul Cristian Rizea. Boc: Să fie recuperaţi banii de la cei vinovaţi
  • Pesedistul Cristian Rizea a evaporat un milion de euro