Omega3, substanţă conţinută de grăsimile provenite din peşte, poate reduce tumorile şi intră în componenţa unuia dintre cele mai efeciente medicamentele folosite în chimioterapie.
Potrivit cercetătorilor egipteni, citaţi de Reuters, somonul este peştele cel mai bogat în Omega3. Aceştia au demonstrat, în cadrul unui studiu publicat în urmă cu o săptămână, că, prin consumul de carne de peşte grasă, dimensiunile tumorilor pot fi reduse.
"Un nou medicament care are în componenţă acid docosahexanoic (DHA)- substanţă aflată în grăsimile de peşte - şi cisplatin va fi folosit în tratarea tumorilor solide", a declarat A.M. El-Mowafy, de la Universitatea Mansoura din Egipt, conducătorul studiului. PANACEU
"A fost dovedit, de asemenea, că DHA poate avea, singur, efecte remarcabile în tratarea tumorilor, dar şi că potenţează beneficiile cisplatinului – medicament folosit în chimioterapie", spune medicul egiptean. Acesta se bazează şi pe rezultatele cercetărilor colegilor americani, care au arătat că o dietă bogată în Omega3, acid gras care se regăseşte în carnea de somon, macrou, scrumbie, hering şi sardine, protejează împotriva cancerului de prostată, chiar şi pe bărbaţii cu risc major de a contracta această boală.
Acizii graşi, care pot fi regăsiţi şi în alimente precum nucile sau verdeţurile, au şi efecte antiinflamatorii, fiind recunoscuţi pentru contribuţia lor la prevenirea afecţiunilor cardiace.
În studiul lor, cercetătorii egipteni au descoperit că, la nivel molecular, DHA reduce acumularea globulelor albe şi previne simptomele generate de nivelul scăzut de antioxidanţi din organism, toate acestea fiind considerate drept principala cauză a creşterii tumorilor.
În plus, s-a mai dovedit că acizii graşi sunt benefici şi pentru tratarea leziunilor renale generate de chimioterapie.