Tulpina Delta pune stăpânire pe România. Viitorul se anunță sumbru. Anunț de ultimă oră al medicului Valeriu Gheorghiță

A health worker wearing full protective gear takes an X-ray of a patient in a ward reserved for COVID-19 patients at the Hospital Juarez, in Mexico City, Friday, June 26, 2020. Mexico ranks seventh globally in COVID-19 deaths and third in its mortality rate among the 20 currently most affected countries, according to Johns Hopkins University. (AP Photo / Eduardo Verdugo)

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului, a anunțat un scenariu sumbru pentru români.

Nouă din zece cazuri de infectare cu coronavirus vor fi provocate de tulpina indiană Delta, anunță coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Potrivit medicului militar, în următoarele săptămâni, până la sfârșitul lunii august, cazurile de infectare cu Delta vor crește.

9 din 10 cazuri de infectare vor fi provocate de mutația Delta

La nivel european, tulpina indiană Delta va fi responsabilă, în următoarele săptămâni, pentru 70% dintre cazurile de infectare.

„Se estimează chiar de către experții europeni că la nivel european, în țările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce privește creșterea de cazuri. Pentru august se estimează circa 70% circulația acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârșit de august se estimează chiar o creștere la 90%”, a mai spus Gheorghiță.

Nu se mai administrează al treilea vaccin. Care sunt condițiile

Dacă România va avea un procent de 60-70% din populație imunizată împotriva noului coronavirus, administrarea unei de-a treia doze de vaccin ar putea să nu mai fie obligatorie, potrivit informațiilor transmise de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Este posibil să nu fie nevoie să mai fac a treia doză de vaccin, dacă avem populație vaccinată într-un număr mare cu schemă completă (...), să avem imunitate colectivă, adică 60 – 70%. Imunitate colectivă avem prin vaccinare și prin trecerea prin boală. Sigur că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă, (...) ci doar 3 – 6 luni”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

 Tulpina Delta este una dintre cele mai bine adaptate, iar mutațiile sale se răspândesc mult mai repede decât celelalte tulpini COVID-19, a spus coordonatorul Valeriu Gheorghiță, potrivit antena3.

Care este planul de acțiune al României împotriva Delta

Medicul Virgil Musta ştie care e planul de acţiune al României împotriva tulpinii Delta. Astfel, reputatul şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş susţine că restricțiile ar putea apărea din nou în România.

„Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta, care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinii engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan.

Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel, dacă pentru vaccinul Pfizer, 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate în situația tulpinii Delta, doar 88% (n.r. – vor dobândi imunitate). Același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri.

Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare.

Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina (n.r. – Delta) și că se va transmite comunitar, și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară.

Acest plan presupune ca fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”, a declarat Virgil Musta.