Editura Evenimentul si Capital

Tulburările din 10 august - Aberații și mistere. O născocire luată în serios de toți: Milionul de participanți. România lui Cristoiu

Autor: | | 6 Comentarii | 14308 Vizualizari

În prima parte a lui 1990, ca jurnalist și director al revistei Zig-Zag magazin, am fost unul dintre cei mai mari adversari ai Puterii FSN. Ăia de la Putere, a lui Ion Iliescu în 1990! Cînd îi aud pe unii vorbind de Puterea lui Liviu Dragnea cu care se luptă ei pe Facebook îmi vine să izbucnesc în rîs. Dragii moșului, să fi trăit voi anul 1990, cînd România era în afara oricărei alianțe, cînd nu căzuse URSS, cînd FSN cîștigase parlamentarele și prezidențialele cu peste 80%, cînd întreaga presă era în mîinile Cotrocenilor și să fi luptat în scris cu Ion Iliescu!

Am scris aceste rînduri nu pentru a reaminti că eu am o lungă experiență a bătăliilor cu Puterea, cu adevărata Putere, întruchipată de Președinte în România postdecembristă, ci pentru a explica titlul și conținutului articolului consacrat în numărul din 19 iunie 1990 al revistei evenimentelor din 13, 14 și 15 iunie 1990: Ce se ascunde dincolo de evenimentele din 13, 14 și 15 iunie?

Deși aveam toate motivele să folosesc evenimentele, mai ales Tulburările din 13 iunie 1990, la care participasem mai ceva ca TeFeLiștii de azi, pentru a mai ataca o dată Puterea FSN-istă, am purces la o descifrare a celor întîmplate sub semnul tezei formulate chiar din primele rînduri: „Orice conflict social-politic de proporții se supune unei anumite logici. Prin raportare la interesele actorilor prinși în acest eveniment, pot fi sesizate cauzele declanșării, explicațiile modului de desfășurare. Posibilele întrebări își găsesc răspunsurile prin atenta cercetare a faptelor. Aceste adevăruri elementare nu funcționează în cazul evenimentelor dramatice din 13, 14 și 15 iunie 1990. Întreaga lor desfășurare pare a fi supusă unei logici aberante. Raportarea firească la comportamentul anterior al actorilor sporește și nu risipește enigma. În numeroase cazuri, aceștia par a fi acționat împotriva propriilor interese. Faptele și declarațiile lor sînt lipsite de logică. Răspunsurile încîlcesc și mai mult lucrurile. “ Sînt un mare adversar al Guvernării PSD de după decembrie 2016, guvernare pusă sub semnul influenței hotărîtoare a lui Liviu Dragnea.

Numai că, la fel ca în cazul Tulburărilor din 13-15 iunie 1990, nu pot să nu constat, în cazul Tulburărilor din 10 august 2018, că „faptele și declarațiile” celor implicați „sînt lipsite de logică”.

Să supunem logicii simple una dintre aceste deraieri de la logica politică și mai ales de la logica psihologiei individuale și colective:

Mitingul de un milion de participanți, anunțat ca o Revoluție, ba mai mult ca o Despicare de catapeteasmă pentru Istoria României din toate timpurile. Cu o lună înainte de miting, un anume Emanuel Cioacă, român stabilit în Anglia, președintele Federației Românilor de Pretutindeni, înființată abia pe 28 aprilie 2018, cere autorizație pentru desfășurarea pe 10 august 2018 a unui miting al Diasporei cu participarea a un milion de oameni. Un milion de oameni!

O asemenea cifră de participanți n-a fost înregistrată niciodată în Istoria României. Din start, cifra ar fi trebuit să ridice semne de întrebare. Cu atît mai justificate cu cît organizatorul vorbea de participarea exclusivă a românilor din străinătate, care români urmau să vină special la București, cu mașinile, direct din întreaga lume, pentru a participa la miting, Mitingul Diasporei, nu întîmplător astfel intitulat, vorbea de un miting organizat de Federație, astfel încît să fie clar că exprimă voința Diasporei. Românii veneau nu oricum, ci în chip organizat, special pentru asta direct din străinătate. Presupunînd că participau și români veniți acasă în concediu, aceștia trebuie să marcheze faptul că erau din Diaspora. Dacă erau, să zicem din județul Vrancea, ei trebuiau să vină, cu toții, în chip organizat, la București, în dimineața zilei de 10 August 2018, direct din Vrancea.

Milionul de participanți, deși pare absurd oricărui om normal, e luat în serios de organizatori, de presă, de oficialități. Un anume Sebastian Burduja postează pe Internet un videoclip în care anunță că un milion de români din străinătate se vor întoarce în țară, „pentru a aprinde lumina”. Ca prin farmec, pe rețelele sociale protestul strînge zilnic zeci de mii de susținători. Toți se angajează să vină la București pe 10 august 2018. Sebastian Burduja devine Eroul Rețelei de presă a SRI și SIE. Pe 19 iulie 2018, Federația Românilor de Pretutindeni cere Primăriei autorizația pentru organizarea unui miting de un milion de oameni pe 10 august 2018.

Nici mai mult nici mai puțin decît un milion!

Primăria ia în serios cifra de un milion. La început nu aprobă mitingul din motivul că un milion n-au loc în spațiul din Piața Victoriei. În urma întîlnirii cu reprezentanții diferitelor instituții, inclusiv cu cei ai SRI, Gabriela Firea aprobă mitingul de un milion de oameni. Culmea e că nici măcar reprezentantul SRI, Serviciu care monitorizează rețelele sociale, nu semnalează în ședință că e vorba de o cifră fantasmagorică.

Printr-un mecanism imens, de manipulare, teza milionului devine axiomă. Nimeni din Presa care susține Protestele de stradă nu observă, în mod lucid, că nimeni nu poate aduce, mai ales din străinătate, un milion de oameni.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate