Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Tulburările din 10 august – Aberații și mistere. O născocire luată în serios de toți: Milionul de participanți. România lui Cristoiu
Tulburările din 10 august – Aberații și mistere. O născocire luată în serios de toți: Milionul de participanți. România lui Cristoiu

Tulburările din 10 august – Aberații și mistere. O născocire luată în serios de toți: Milionul de participanți. România lui Cristoiu

În prima parte a lui 1990, ca jurnalist și director al revistei Zig-Zag magazin, am fost unul dintre cei mai mari adversari ai Puterii FSN. Ăia de la Putere, a lui Ion Iliescu în 1990! Cînd îi aud pe unii vorbind de Puterea lui Liviu Dragnea cu care se luptă ei pe Facebook îmi vine să izbucnesc în rîs. Dragii moșului, să fi trăit voi anul 1990, cînd România era în afara oricărei alianțe, cînd nu căzuse URSS, cînd FSN cîștigase parlamentarele și prezidențialele cu peste 80%, cînd întreaga presă era în mîinile Cotrocenilor și să fi luptat în scris cu Ion Iliescu!

Am scris aceste rînduri nu pentru a reaminti că eu am o lungă experiență a bătăliilor cu Puterea, cu adevărata Putere, întruchipată de Președinte în România postdecembristă, ci pentru a explica titlul și conținutului articolului consacrat în numărul din 19 iunie 1990 al revistei evenimentelor din 13, 14 și 15 iunie 1990: Ce se ascunde dincolo de evenimentele din 13, 14 și 15 iunie?

Deși aveam toate motivele să folosesc evenimentele, mai ales Tulburările din 13 iunie 1990, la care participasem mai ceva ca TeFeLiștii de azi, pentru a mai ataca o dată Puterea FSN-istă, am purces la o descifrare a celor întîmplate sub semnul tezei formulate chiar din primele rînduri: „Orice conflict social-politic de proporții se supune unei anumite logici. Prin raportare la interesele actorilor prinși în acest eveniment, pot fi sesizate cauzele declanșării, explicațiile modului de desfășurare. Posibilele întrebări își găsesc răspunsurile prin atenta cercetare a faptelor. Aceste adevăruri elementare nu funcționează în cazul evenimentelor dramatice din 13, 14 și 15 iunie 1990. Întreaga lor desfășurare pare a fi supusă unei logici aberante. Raportarea firească la comportamentul anterior al actorilor sporește și nu risipește enigma. În numeroase cazuri, aceștia par a fi acționat împotriva propriilor interese. Faptele și declarațiile lor sînt lipsite de logică. Răspunsurile încîlcesc și mai mult lucrurile. “ Sînt un mare adversar al Guvernării PSD de după decembrie 2016, guvernare pusă sub semnul influenței hotărîtoare a lui Liviu Dragnea.

Numai că, la fel ca în cazul Tulburărilor din 13-15 iunie 1990, nu pot să nu constat, în cazul Tulburărilor din 10 august 2018, că „faptele și declarațiile” celor implicați „sînt lipsite de logică”.

Să supunem logicii simple una dintre aceste deraieri de la logica politică și mai ales de la logica psihologiei individuale și colective:

Mitingul de un milion de participanți, anunțat ca o Revoluție, ba mai mult ca o Despicare de catapeteasmă pentru Istoria României din toate timpurile. Cu o lună înainte de miting, un anume Emanuel Cioacă, român stabilit în Anglia, președintele Federației Românilor de Pretutindeni, înființată abia pe 28 aprilie 2018, cere autorizație pentru desfășurarea pe 10 august 2018 a unui miting al Diasporei cu participarea a un milion de oameni. Un milion de oameni!

O asemenea cifră de participanți n-a fost înregistrată niciodată în Istoria României. Din start, cifra ar fi trebuit să ridice semne de întrebare. Cu atît mai justificate cu cît organizatorul vorbea de participarea exclusivă a românilor din străinătate, care români urmau să vină special la București, cu mașinile, direct din întreaga lume, pentru a participa la miting, Mitingul Diasporei, nu întîmplător astfel intitulat, vorbea de un miting organizat de Federație, astfel încît să fie clar că exprimă voința Diasporei. Românii veneau nu oricum, ci în chip organizat, special pentru asta direct din străinătate. Presupunînd că participau și români veniți acasă în concediu, aceștia trebuie să marcheze faptul că erau din Diaspora. Dacă erau, să zicem din județul Vrancea, ei trebuiau să vină, cu toții, în chip organizat, la București, în dimineața zilei de 10 August 2018, direct din Vrancea.

Milionul de participanți, deși pare absurd oricărui om normal, e luat în serios de organizatori, de presă, de oficialități. Un anume Sebastian Burduja postează pe Internet un videoclip în care anunță că un milion de români din străinătate se vor întoarce în țară, „pentru a aprinde lumina”. Ca prin farmec, pe rețelele sociale protestul strînge zilnic zeci de mii de susținători. Toți se angajează să vină la București pe 10 august 2018. Sebastian Burduja devine Eroul Rețelei de presă a SRI și SIE. Pe 19 iulie 2018, Federația Românilor de Pretutindeni cere Primăriei autorizația pentru organizarea unui miting de un milion de oameni pe 10 august 2018.

Nici mai mult nici mai puțin decît un milion!

Primăria ia în serios cifra de un milion. La început nu aprobă mitingul din motivul că un milion n-au loc în spațiul din Piața Victoriei. În urma întîlnirii cu reprezentanții diferitelor instituții, inclusiv cu cei ai SRI, Gabriela Firea aprobă mitingul de un milion de oameni. Culmea e că nici măcar reprezentantul SRI, Serviciu care monitorizează rețelele sociale, nu semnalează în ședință că e vorba de o cifră fantasmagorică.

Printr-un mecanism imens, de manipulare, teza milionului devine axiomă. Nimeni din Presa care susține Protestele de stradă nu observă, în mod lucid, că nimeni nu poate aduce, mai ales din străinătate, un milion de oameni.

Un milion de români care-și lasă baltă locurile de muncă pentru a se îndrepta spre București.

O pagubă făcută chiar economiei Europene!

Persoane din România precum Mălin Bot se deplasează în străinătate și întrețin pe rețelele sociale ideea imaginii unei uriașe pregătiri în rîndurile comunităților de români pentru a merge la mitingul cu milionul.

Pe 1 august 2018, Primăria e înștiințată de Federație că renunță la organizarea mitingului.

Pretextul e cusut cu ață albă. Primăria n-ar fi dat autorizație mitingului. Mult mai ciudat, Emanuel Cioacă dispare din peisaj. Nu mi-e clar dacă a fost sau nu la miting. Din cîte-mi dau seama, nu, altfel s-ar fi înghesuit să fie zgomot mediatic. Brusca renunțare la calitatea de organizator a celui care se fălise pînă atunci cu milionul de participanți e unul dintre cele mai misterioase momente din acest Moment plin de mistere.

Cum e un moment misterios și ținerea mitingului în condițiile în care organizatorul anunțase că renunță la organizarea lui.

În simbolistica Mitingului, existența unui organizator era un punct cheie, Ori de cîte ori vine vorba de Diasporă sînt aduse în discuție numeroasele organizații ale românilor din străinătate. Asumarea organizării de către Federație accentua imaginea unui miting al Diasporei. Din punct de vedere al minimei asigurări a ordinii publice, retragerea organizatorului a provocat un veritabil balamuc. Nu numai că nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru eventualele accidente, dar, mai mult, totul rămîne în ceață. Și ora la care urma să înceapă mitingul, și sloganele protestatarilor, ba chiar și scopul mitingului. Avem de a face cu un miting prezenta mai departe ca adunînd un milion de oameni fără a fi clar de ce se adună. Transformarea mitingului întrun pretext de tulburări ne sugerează că retragerea organizatorului a făcut parte din Scenariu. Dacă nu răspunde nimeni de organizare, dacă mulțimea strînsă în Piață n-are o minimă unitate, dată de scopul protestului, atunci diversiunile au liber la manifestare.

Deși renunțarea la organizare n-a fost nici azi explicată de către Emanuel Cioacă (nici nu s-a mai insistat, omul și-a făcut rolul) imaginea mitingului de un milion de participanți rămîne fixată în conștiința publică pînă în 10 august 2018.

Mașinăria de presă diversionistă o întreține din plin. Site-urile și televiziunile Sistemului – Realitatea tv, Digi 24 – se întrec în a difuza imagini cu coloane de mașini care se pregătesc de plecarea spre țară, din Marea Britanie mai ales.

Imaginea favorită e o reamintire a reportajelor tv de la punctele de plecare spre locul de trecere pe lîngă tribuna oficială la demonstrațiile din 23 august.

Recuzita, declarațiile întrețin imaginea unei mișcări rutiere la nivel de Europa. Prin intermediul acelorași U.M. din Presă se avansează teza românilor din SUA, Canada, Australia urcîndu-se în avioane pentru a fi prezenți la mitingul de un milion.

Imaginea Fluviului care-și adună apele, luată direct din recuzita bolșevică a mișcărilor de masă, e cultivată pe 9 august toată ziua. Coloanele au ajuns la vamă. O manipulare ordinară face să se vorbească de luarea cu asalt a punctelor de intrare. Sînt difuzate imagini cu români din țară care le ies în întîmpinare românilor din milion la Vama Borș, pentru a-i saluta în ipostaza de salvatori ai neamului. Vineri dimineața, te-ai fi așteptat ca dronele Digi 24 să prezinte, filmate de sus, coloane de kilometri de mașini pe autostrada Pitești-București, pe DN1. Te-ai fi așteptat ca Denise Rifai, colaboratoarea lui Cozmin Gușă, să se urce în mașina din capul coloanei de la Vama Borș și să transmită în direct la Realitatea tv înaintarea milionului spre București. Nimic din toate acestea.

Cu excepția unor declarații, pline de clișee Tefeliste, luate reprezentanților Diasporei, Presa încazarmată face dispărută tema mitingului Diasporei. Pe la 17, cînd din București și din țară vin masele populare ale partidelor de Opoziție spre Piața Victoriei, tema Diasporei dispare.

Și dispărută a rămas și azi.

Cu milionul de participanți, cu tot.