Tulburare „gravă” la pacienții infectați cu Omicron: Care sunt simptomele predominante

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Cazurile de infectare cu noua tulpină a virusului SARS-COV-2, Omicron, sunt în continuă creștere în Marea Britanie. Tendința prezentată de varianta B.1.1.529 stârnește tot mai multe îngrijorări. Potrivit unui medic sud-african, care a fost una dintre primele cadre medicale care a detectat tulpina în rândul pacienților, există un simptom „predominant” la care trebuie să fim atenți.

Tulpina Omicron a coronavirusului a declanșat o avalanșă de măsuri restrictive din partea guvernelor. Mai sunt încă multe de aflat despre noua variantă, dar primele indicii reprezintă un motiv de îngrijorare. Doctorița Angelique Coetzee, președinte al Asociației Medicale Sud-Africane, a fost una dintre primele persoane care a alertat lumea cu privire la impactul perceptibil al noii tulpini.

Simptomul sever pe care îl dezvoltă pacienții

Medicul a observat o serie de simptome distincte la șapte pacienți internați la clinica privată la care activează. Doctorița a precizat că simptomele sunt diferite față de cele generate de infectarea cu varianta dominantă Delta. Unul dintre pacienții săi a fost „extrem de obosit” timp de două zile, prezentând, de asemenea, dureri la nivelul corpului, precum și migrene.

„Cea mai predominantă plângere clinică este oboseala severă timp de una sau două zile. Odată cu ele apar și durerile de cap și de corp”, a declarat medicul Angelique Coetzee pentru Reuters.

Informațiile vin în contextul în care tot mai multe state europene se confruntă cu cazuri de infectare cu tulpina Omicron. România se află și ea în impas - primele cazuri suspecte au fost raportate în seara zilei de miercuri, în cazul rugbyștilor care au participat la un turneu în Africa de Sud.

Primele persoane din România suspectate a fi infectate cu Omicron

Autoritățile au reușit să repatrieze echipa de rugby de la CSM Știința Baia Mare, marți, 30 noiembrie. La întoarcerea în țară li s-a făcut un test PCR. Inițial, un sportiv a fost declarat pozitiv.

„Având în vedere istoricul de călătorie în Africa de Sud, se va recolta o nouă probă care va fi trimisă pentru secvențiere la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino București”, a transmis CJSU Maramureș.

Potrivit surselor, însă, ar fi vorba, de fapt, despre trei persoane infectate. Toți sportivii erau pasageri ai aceluiași avion.