Tudose, găina care se crede satâr, dar are capul pe butuc
- Alecu Racoviceanu
- 22 ianuarie 2018, 00:00
În ultimul timp am văzut foarte multe știri despre Niculae Bădălău, președinte executiv al PSD. Ba e liderul răzvrătiților din partid, ba e cel mai fidel colaborator al lui Liviu Dragnea.
În criza răsturnării lui Mihai Tudose de la conducerea Guvernului, Bădălău a avut un rol foarte important, în special în atragerea fostului prim-ministru în capcana grăbirii organizării unei ședințe CEx în care credea că va reputa o nouă victorie împotriva lui Dragnea, așa cum a fost când a obținut demisia celor două ministrese acuzate în dosarul „Belina”.
Scrisoarea deschisă
Devine tot mai clar că în zilele premergătoare ședinței din 15 ianuarie, Mihai Tudose era convins că va obține demiterea lui Carmen Dan, în acest fel întărindu-și poziția în PSD, evident în detrimentul lui Dragnea. Acum, când Tudose e istorie, stai și te întrebi: cum a putut el crede asta? Imediat după demitere, Ion Cristoiu scria că Tudose a crezut că va putea conduce un „puci în PSD”. Cu trecerea zilelor, devin clare unele elemente din cele care i-au creat această iluzie.
Asta-mi amintește de un banc: Cică Ponta, Grindeanu și Tudose pescuiau. Prind peștișorul de aur și unul strigă „Băi, ăsta ne împlinește 3 dorințe!” La care altul răspunde: „Dă-i drumul că nu ne împlinește nimic, nu vezi că are mustață!” Cu numai o săptămână înainte de demisia premierului, mai exact pe 8 ianuarie, Niculae Bădălău surprindea prin publicarea unei scrisori deschise, adresată tuturor membrilor de partid. În textul său – acum desuet, dar atunci destul de comentat – erau atacuri directe la adresa lui Dragnea, a politicii sale autoritare, dar se și cerea Guvernului să nu suspende dialogul cu partidul din care provine.
S-a creat impresia unei rupturi la vârful PSD, pentru contestatarii lui Dragnea apărând pentru prima oară un posibil înlocuitor al președintelui PSD. Pe 9 ianuarie, la ora 11.00, Bădălău este primit de Mihai Tudose și discută amândoi aproximativ o jumătate de oră. Tot pe 9 ianuarie se perindă prin biroul premierului 14 lideri de consilii județene, sub pretextul utilării spitalelor cu aparatură medicală.
Tudose înghite momeala
S-a creat impresia - și sunt sigur că aceeași impresie o avea și Mihai Tudose – că o importantă bucată din partid se alinia în spatele lui Tudose. Acela e momentul în care premierul a lăudat public demersul lui Bădălău și textul scrisorii. În paralel, ca în cazul oricărui scandal din interiorul PSD, au apărut și intervențiile lui Victor Ponta, Cătălin Ivan și Mihai Chirică.
Ultimul e important pentru că primarul Iașiului urma să fie organizatorul următoarei ședințe CEx, cea la care Tudose urma să forțeze excluderea mai multor membri ai grupării ”Dragnea” din cabinet, prin reorganizarea Guvernului, și poate chiar convocarea unui Congres. Miercuri, 10 ianuarie, înainte de ședința de Guvern, Tudose primește din nou semnale că puterea sa crește. Discută cu chestorul Bogdan Despescu și află că posibilul său înlocuitor la șefia Poliției Române plânge la ușa lui Carmen Dan (cerând să nu fie numit inspector general) și provoacă un nou scandal, refuzând să îl demită pe Despescu.
Seara, în cadrul deja mult prea celebrului său ultim interviu ca șef al cabinetului, Tudose forțează nota, lovind în toate direcțiile. E clar pentru mine că fără semnalul de luptă dat de Bădălău, Tudose nu ar fi forțat nota, pentru că sunetele fanfarei declarațiilor lui Ponta, Chirică sau Ivan nu puteau fi interpretate de nimeni lucid ca fiind mesaje de putere din partid. Mai mult, faptul că scrisoarea președintelui executiv fusese elaborată și după discuții cu Adrian Năstase îi dădea greutate în ochii vechilor șefi de filiale. Tudose a mușcat „momeala”.
O nouă teorie
Ce urmează e cunoscut, pornind de la declarația unui lider din Vaslui, Dumitru Buzatu, ședința din 29 ianuarie e devansată pentru 15 ianuarie. Pe 14, cu o zi înainte, Bădălău îl abandonează pe premier: „Cred că Tudose a greșit anunțând public că nu mai poate lucra cu doamna ministru. Lucrurile trebuiau discutate în cadrul CEx și în cadrul Guvernului. Luam o hotărâre și mergeam mai departe. Premierul are decizia vizavi de miniștri, dar trebuie să o comunice partidului și să luăm decizia. E clar că unul dintre ei trebuie să plece. Mâine vom discuta.”
Tudose a ajuns la ședință știind deja că îl mai are alături doar pe Marcel Ciolacu și câteva mesaje de susținere de la PSD București, respectiv Gabriela Firea și Robert Negoiță, ultimii fiind mai mult adepții unui non-combat decât militanți de-ai săi. Înainte de ședință, Tudose îi comunică lui Dragnea că va demisiona. A doua zi, Bădălău e cel care o propune ca premier pe Viorica Dăncilă și tot pe el îl găsim joi, 18 ianuarie, la discuțiile dintre Dragnea, Dăncilă și Tăriceanu pentru formarea noului cabinet.
P.S. O teorie destul de credibilă circulă acum. Mulți au închis ochii la execuția lui Mihai Tudose – inclusiv Klaus Iohannis - după ce a produs tensiuni prin declarația total neinspirată privind locul unde i-ar vedea fluturând pe cei care arborează drapelul secuilor. Dacă imediat după aceste declarații Ambasada noastră de la Budapesta nu ar fi fost ținta unor vandali de la „64 de Comitate”, ne-ar fi fost greu să ieșim din clinciul diplomatic fără scuze oficiale.