Editura Evenimentul si Capital

Tudorel Toader alege judecătorul care va reprezenta România la Tribunalul Uniunii Europene

Autor: | | 1 Comentarii | 1650 Vizualizari

Ministrul Justiției se pregătește să trimită al doilea judecător român la Tribunalul Uniunii Europene. Procedura de selecție a candidatului trimis la Tribunalul Uniunii Europene se va incheia pe 12 septembrie, iar pentru acest post se bat 18 candidați

Evaluarea candidaților se va face de către o comisie de selecție, prezidată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și se va ține cont de calificarea juridică, de experiența profesională, competențele lingvistice, dar și independența, imparțialitatea și integritatea fiecărui candidat.

Salariu de 27 000 de euro și alte beneficii

În prezent, Tribunalul UE numără 47 de judecători. În 2019, în contextul aplicării celei de-a treia etape a reformei Tribunalului, numărul membrilor va crește la 56, câte 2 judecători din fiecare țară a UE, iar printre țările care vor mai trimite un judecător se află și România, deoarece până acum țara noastră avea un singur judecător. Propunerea va fi trimisă pâna pe 1 octombrie 2018. Mandatul noului judecător este scurt, de trei ani, și va începe pe 1 septembrie 2019, urmând a înceta pe 31 august 2022.

Tribunalul face parte din Curtea de Justiție a Uniunii Europene și este instanța care se pronunță asupra acțiunilor în anulare introduse de persoane fizice, întreprinderi și, în anumite cazuri, de guvernele UE. În principal, se ocupă cu legislația privind concurența, ajutorul de stat, comerțul, agricultura și mărcile comerciale. După ce sunt propuși de statele membre UE, judecătorii Tribunalului sunt numiți de comun acord de către guvernele statelor membre, pentru o perioadă de 6 ani. La fiecare 3 ani are loc o înlocuire parțială, membrii care și-au încheiat mandatul pot fi numiți din nou. Un judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene câștigă un salariu de aproximativ 20.000 de euro pe lună, plus 7.000 de euro pentru cheltuieli personale și peste 4.000 de euro pe an pentru fiecare copil minor.

Cine este judecătorul român de la Luxemburg

În prezent, România este reprezentată în Tribunalul European de judecătorul Octavia Spineanu- Matei, care și-a început mandatul în 2016. Octavia Spineanu- Matei, născută în 1967, este licențiată în drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, doctor în drept. A fost judecător la Judecătoria Sectorului 4 din București și președinte de secție la Tribunalul București, formator, apoi director al Institutului Național al Magistraturii. Înainte de a ajunge la Luxembourg, timp de 10 ani, a fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Un singur post, 18 candidați

Salariul fenomenal pe care il ia Andi Moisescu la PRO TV! Romanii au Talent l-a umplut de bani!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI