Tudorel Toader lansează bomba în scandalul ordonanțelor de modificare a Legilor Justiției: „Am hotărât abrogarea!”

Tudorel Toader lansează bomba în scandalul ordonanțelor de modificare a Legilor Justiției: „Am hotărât abrogarea!”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, astăzi, o conferință de presă la Palatul Victoria, în care a prezentat rezultatele discuțiilor dintre reprezentanți ai Guvernului și ai diverselor instituții componente ale Justiției. Discuțiile s-au referit la ordonanțele de modificare ale Legilor Justiției.

Am avut o întrevedere cu reprezentanții Puterii Judecătorești referitoare la OUG privind modificarea Legilor Justiției. Dialogul a durat două ore. A fost un dialog deschis cu argumente și contraargumente, au fost căutate și găsite soluțiile cele mai bune pentru perioada pe care o parcurgem.

Am participat eu și doamna premier din partea Guvernului. Au participat membri de la Inspecția Judiciară, CSM, Secția de investigare a magistraților, UNJR, Asociația Magistraților din România.

Am făcut distincțiile necesare între oportunitatea legiferării și legalitatea, constituționalitatea legiferării. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Am convenit la instituirea unui mecanism de dialog. Vom încheia un memorandum. Orice proiect ce necesită un aviz din partea CSM va ajunge la instituție cu cel puțin 5 zile înainte.

Sunt diferențe salariale semnificative între specialiștii IT de la Ministerul Public și vor recupera ceea ce au pierdut la salarizare, dar vom uniformiza sistemul de salarizare pentru IT-iștii din structurile justiției. 

Care e vechimea ca procurorul sa devină procuror general? În opinia mea, nu trebuie ca legea să prevadă o vechime explicită. Avem o normă generală la care se face trimitere: 10 ani vechime pentru Parchetul General. Se adaugă acele competențe manageriale de îndrumare a sistemului. Condiția de bază nu este vechimea. Se adaugă celelalte elemente pentru procedura de selecție. 

Cea mai dezbătută problemă se referă la art. 54 din OUG, acela care permite unui judecător să devină procuror-șef dintre cei de la Parchetul General. Acolo erau două teme puse în dezbaterea publică. 

Am dat drumul la procedura de selecție a procurorului european din partea României pentru Parchetul European. Poate fi un procuror sau un judecător. Această prevedere justifică articolul 54 din ordonanță. 

Am convenit cu doamna premier și ceilalți participanți să abrogăm complet articolul 54. Se revine la reglementarea anterioară. Se abrogă și prevederea care mută competența de la Secția de procurori la plenul CSM-ului. 

Vineri trimitem proiectul la CSM pentru a putea intra în ședinta de Guvern de săptămâna viitoare.”