Un an din viața lui Tudor Gheorghe, de la mic dejun la scenă

Un an din viața lui Tudor Gheorghe, de la mic dejun la scenă

Tudor Gheorghe, actorul, interpretul, realizatorul de spectacole, menestrelul a devenit, de astăzi, „oficial”, scriitor.

Tudor Gheorghe și-a lansat cartea „Vă dau un an din viața mea” la Palatul Parlamentului. A vorbit puțin pentru că are multe de făcut: să repete pentru spectacolul de mâine seară „Toamna simfonic”, de la Sala Palatului, să se gândească la următoarea carte și la cele două spectacole care vor încânta publicul în curând: „Declarație de  dragoste” și „Tot degeaba”.

„De azi încolo veți avea ocazia să citiți o carte care nu e mare, se citește foarte ușor, este scrisă cu mult umor, cu tristețe, cu amărăciune, dar este o carte în care veți vedea, veți întrezări că urmează să scriu lucruri mult mai importante”, a afirmat Tudor Gheorghe la lansare.

Scriitorul Tudor Gheorghe a anunțat deja că pregătește o carte de proză care „este mai mult de jumătate scrisă”. „Sigur că acum urmează să public încă o carte de proză scurtă, ca să-mi fac mâna cum se zice, am și scris aproape jumătate din ea, și după aceea mă voi apuca să scriu și eu, ca orice intelectual român serios, o carte mai grea, un roman mai interesant. Să sperăm că voi avea tenacitatea, răbdarea să fac acest lucru”, a adăugat Tudor Gheorghe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Artistul a povestit că a fost întrebat de mai multe ori când își va publica propriile poezii și a spus că a considerat că este mai bine să se pună „în slujba marii poezii românești”. „N-am publicat propriile poeme fiindcă am considerat să mă pun mai bine în slujba marii poezii românești. Oricât de frumoase vor fi poeziile mele de dragoste, niciodată nu vor fi ca acelelea ale lui Arghezi. Am înțeles să mă pun în slujba marilor poezii românești și să mă ignor pe mine. Va veni o vreme în care să public și versurile pe care le-am scris”, a mai spus Tudor Gheorghe. Prefața volumului este semnată de Dumitru Radu Popescu. Deși a vorbit cu mult umor la  lansarea cărții, am ales un fragment din prefață: „Tudor Gheorghe pe unde umblă, umblă după adevăr. Se preocupă de drepturile copiilor, de bucuriile piticilor, de tristeţile oamenilor părăsiţi de societatea pe care o slugăresc, nu uită lumea teatrului, chiar dacă la «Teatrul Marin Sorescu», din Craiova, dramaturgul Marin Sorescu nu este jucat, fiind considerat un autor clasat, de către agenţii de notorietate ai zilei... Ei, dar şi prin alte oraşe, prin alte lăcaşuri simandicoase, cu festivaluri mondiale de cultură, pentru colonii, se vede cu ochiul liber munca profitabilă a copiilor eretici, experţi în Contracultură!... Tudor Gheorghe nu-şi pierde firea, cântă spre bucuria românilor, şi merge mai departe, apărându-şi dreptul de a exista şi în această lume confiscată de către deţinătorii înţelepciunilor divine contemporane – francii şi politichia!”. Cartea lui Tudor Gheorghe este un jurnal-roman. Așa o descriu și editorul și D.R. Popescu.

  „Vă dau un an din viaţa mea este un jurnal extraordinar care vorbeşte de viaţa lui Tudor Gheorhe, de familia lui Tudor Gheorghe, de lumea teatrului, lumea culturii, lumea artei, vorbeşte de politica din România, vorbeşte, mai ales, de actori, de foarte mulţi actori... Este scrisă cu sentimente”, a spus criticul literar Florea Firan. Vorbește chiar și despre dieta lui Tudor Gheorghe. „Manuela pregătește un pachețel pentru cameră: fructe, știe că eu dimineața mănânc fructe, un borcan cu miere, știe că dimineața iau o lingură cu miere, un borcan cu gem, câteva pachețele de unt, pâine, puțină brânză(...). 25 octombrie 2014.

Dar să revenim la spectacolele pe care le pregătește maestrul Tudor Gheorghe. Spectacole făcute din respect și dragoste de țară.

 

          După şase ani de la trecerea în nefiinţă a lui Adrian Păunescu, Tudor Gheorghe  va dărui marelui public o „Declaraţie de dragoste“, pe versurile poetului. Pe 14 noiembrie, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, începând cu ora 19:00.     Spectacolul „Declaraţie de dragoste“ este construit în întregime pe versurile din poeziile de dragoste, mai puţin cunoscute, ale lui Adrian Păunescu. „A venit momentul să ne aplecăm asupra operei acestui mare poet român. Sunt curios să văd ce impact va avea spectacolul. Este o generație care a crescut, prin Cenaclul Flacăra, cu poezia lui Păunescu, dar mai puțin cu poezia lui de dragoste… Cinste tuturor celor care au pus mâna pe o chitară şi i-au cântat poezia! Dar s-au oprit, din păcate. Nu şi-au continuat drumul, au ramas cu 25 de cântece pe care le cântă în diverse tonalităţi. N-au mai fost creativi...“, declară Tudor Gheorghe.

Iar pe 22 decembrie, la Sala Palatului, de la ora 19:00, maestrul revine, după un an de pauză, cu TOT DEGEABA.  TOT DEGEABA este, probabil, cel mai complex, cel mai complet şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă de la Revoluţie încoace. El are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat „Mie-mi pasă”, realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor Revoluţiei din decembrie 1989.

   Anul trecut, Tudor Gheorghe a decis ca acest spectacol să nu aibă loc. Anul acesta, pe 22 decembrie, la Sala Palatului, de la ora 19:00, revine cu „strigătul de disperare al unui întreg popor batjocorit de noua nomenclatură a comunismului cu faţă capitalistă, într-un timp istoric numit eufemistic tranziţie”, adaugă Tudor Gheorghe.