A treia oară în acest an, grecii au fost chemați la urne. De fiecare dată, au câștigat Alexis Tsipras și a sa Syriza: pe 25 ianuarie au venit la putere pe un uriaș val popular, cu promisiunea că va pune capăt politicii de austeritate care adusese Grecia la sapă de lemn.
Pe 5 iulie, Tsipras și Syriza au câștigat en fanfare referendumul prin care, încă o dată, grecii au spus NU austerității cerute de UE. După ce Tsipras a fost pus cu botul pe labe de Angela Merkel și forțat să accepte un program mai draconic decât cel respins înainte de referendum, după ce o aripă din Syriza, iritată de „trădarea de la Bruxelles”, a ieșit de la guvernare, liderul Syriza a arătat că are măcar o calitate: șmecheria! A convocat alegeri anticipate cât încă mai avea o brumă de sprijin.
Boicotul majoritar
Duminică, Tsipras și restul de Syriza a câștigat iar. Însă, pe fondul unui absenteism de peste 40%, într-o țară, atenție!, unde votul este obligatoriu. A câștigat cu 35,46%, la distanță de 7% de următoarea clasată (Noua Democrație) și va face alianță cu „Grecii Indepedenți” (Anel), împreună cu care va controla 155 din cele 300 de locuri din Parlament. De data aceasta, însă, Tsipras a câștigat dreptul de a guverna cu „figuri impuse”, fiind obligat să pună în practică programul creditorilor internaționali. Oamenii UE plasați în toate ministerele vor supraveghea guvernarea Syriza pas cu pas. De altfel, ce ironie!, Comisia Europeană a salutat alegerea lui Tsipras. Rămâne de văzut cum se poate aplica un program împotriva majorității dezamăgite care duminică a boicotat votul