Trusă de prim ajutor pentru vacanţa de vară

Trusă de prim ajutor pentru vacanţa de vară

Luaţi în bagaj glucoză şi cărbune medicinal pentru problemele digestive.

Contaminarea cu diferite bacterii din apa potabilă, răul de mişcare sau accidentele pot fi doar câteva dintre neplăcerile pe care le puteţi avea pe perioada vacanţei. În plus, o călătorie cu avionul mai lungă de patru ore creşte riscul formării cheagurilor de sânge.

Pentru anul 2008, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a formulat câteva recomandări generale despre cum să evitaţi posibilele neplăceri în timpul călătoriilor în străinătate. Cereţi sfatul medicului de familie înainte de plecare „Persoanele care călătoresc în străinătate pot să treacă prin schimbări bruşte de altitudine, umiditate, temperatură, care pot avea efecte vizibile. Riscurile cele mai mari sunt în zonele fără apă potabilă, cu o igienă precară, cu servicii medicale nedezvoltate“, se arată în recomandările oficiale OMS pe 2008. Pentru astfel de regiuni, cum sunt Asia şi Africa, medicii vă sfătuiesc să vă vaccinaţi împotriva bolilor tropicale înainte de a pleca. De regulă, înainte de o călătorie mai lungă în străinătate, este bine să-i faceţi o vizită doctorului de familie, care vă poate evalua starea de sănătate şi vă poate prescrie medicamentele de care aveţi nevoie.

„În general, medicamentele recomandate pentru răul de mişcare au nevoie de prescripţie medicală. Aşa este mai bine, pentru că numai medicul ştie care este doza de care aveţi nevoie şi ce tip vi se potriveşte mai bine“, explică Călin Ciubotaru, medic de familie. Tot doctorul vă va sfătui să nu combinaţi medicamentele de rău de mişcare cu alcoolul, pentru că acesta vă poate intensifica efectele. Ca să funcţioneze, astfel de pilule trebuie luate cu cel puţin jumătate de oră înainte de a vă pune în mişcare, mai spune medicul. Plimbaţi-vă o dată la două ore pe coridorul avionului Zborul cu avionul este preferat în cazul femeilor însărcinate, al persoanelor cu boli cronice şi al copiilor, pentru că nu implică un stres foarte mare pentru organism. Totuşi, şi acesta poate deveni periculos dacă are o durată mai mare de patru ore. Potrivit unui studiu al OMS, riscul coagulării sângelui şi formării de cheaguri pe vene se dublează în timpul călătoriilor lungi. La risc sunt predispuse femeile însărcinate sau cele care iau anticoncepţionale, persoanele care au mai avut astfel de probleme sau au făcut o operaţie recent.

Pericolul este cu atât mai mare cu cât aceste cheaguri pot migra pe vene până la plămâni, unde cauzează un embolism pulmonar (o arteră pulmonară „înfundată“). Sfatul specialiştilor din cadrul OMS este să vă mişcaţi de-a lungul coridorului sau până la baie cel puţin o dată la două-trei ore. SUGESTII Necesar pentru concediu > bandaje > soluţie antiseptică > antitermice (medicamente contra febrei) > antialgice (medicamente contra durerilor)

>termometru > antidiareice > cărbune medicinal > glucoză pentru problemele digestive ale copiilor > pastile pentru bolile de care suferiţi

Ne puteți urmări și pe Google News