Trupul soldatului ucis în Afganistan a fost adus acasă

Trupul soldatului ucis în Afganistan a fost adus acasă

Trupul neînsufleţit al fruntaşului Ionuţ Cosmin Sandu, românul ucis joi în Afganistan, a fost adus în ţară, în jurul orei 13,00, cu o aeronava militară aparţinând Forţelor Aeriene Române. După sosirea avionului, la Baza Aeriană de la Bobocu, judeţul Buzău, a început un ceremonial militar-religios la care au participat şi membrii familiei militarului. În cadrul ceremoniei a fost prezentat ordinul ministrului Apărarii, Teodor Meleşcanu, privind înaintarea la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ionuţ Cosmin Sandu.

Totodată, la cererea ministrului Apărării, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit lui Ionuţ Cosmin Sandu Steaua României în grad de cavaler post-mortem.

"Ştiu că în aceste momente împărtăşim cu toţii sentimentul neputinţei. Colegul, prietenul, camaradul a căzut la datorie într-un teatru de operaţii extrem de dificil, cum este Afganistanul. Ce poate fi mai nedrept decât moartea lui prematură? Aş fi dorit să îi mulţumesc pentru toate misiuniile îndeplinite impecabil şi să îi pot strânge mâna bărbăteşte sublocotenentului post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu, dar soarta nu a vrut să se întâmple aşa", s-a adresat ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, celor prezenţi la ceremonia militar-religioasă.

"Ar fi fost minunat ca astăzi Ionuţ să fi fost în mijlocul familiei, căreia i-a fost atât de devotat şi care avea atât de mare nevoie de el. Din păcate nu a fost să fie aşa. Ionuţ, ca toţi militarii noştri, care se află în misiuni internţionale, şi-a asumat în mod conştient, cu dăruire, curaj, demnitate şi profesionalism pericolele din teatrele de operaţi. Ionuţ nu a vrut să fie erou al poporului român, a vrut doar să-şi îndeplinească misiunile încredinţate, la fel ca şi data trecută când a fost în Afganistan, şi să se întoarcă acasă unde îl aştepta cu speranţă în suflet mama, soţia, copii, toţi cei dragi", a continuat acesta.

Funeraliile sublocotenentului (p.m.) Sandu vor avea loc marţi la Cimitirul Eternitatea din Galaţi.

Ionuţ Cosmin Sandu, născut în 1979 la Piscu, judeţul Galaţi, era operator artilerie şi rachete în Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi. Era căsătorit şi avea doi copii.

Autovehiculul Humvee aflat în misiune a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În deflagraţie, Sandu Ionuţ Cosmin a decedat, iar un camarad al acestuia a fost rănit.

Şapte militari români şi-au pierdut viaţa din 2003

Seria militarilor români ucişi în teatrele de operaţiuni din străinătate a început în anul 2003, informează Realitatea. Atunci şi-au pierdut viaţa sublocotenenţii Anton Samuilă şi Silviu Fogoraşi, în urma unui atac asupra transportoarelor în care se aflau cei doi în Afganistan.

În aprilie 2005, tot în Afganistan a decedat şi sergentul Narcis Şonei în timp ce executa o misiune de patrulare. În acelaşi an şi-a mai pierdut viaţa şi plutonierul-major Gheorghiţă Drăguşanu. Şi acesta a murit în timpul unei misiuni de patrulare în Afganistan.

În martie 2006, un militar din Batalionul 280 Infanterie din Focşani, caporalul Lili Dobre, s-a sinucis în timpul misiunii în Irak.

Caporalul Bogdan Hâncu şi-a pierdut viaţa într-o misiune în Irak, în 2006. Hâncu a murit în 27 aprilie, în urma exploziei unei maşini-capcană, în timp ce executa o misiune de patrulare-monitorizare alături de soldaţii italieni, în apropiere de Nassyria.

În luna septembrie a anului trecut sergentul major Aurel Marcu a căzut la datorie tot în Afganistan. Acesta şi-a pierdut viaţa după ce transportorul blindat în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. 

(14:00)

 

Ne puteți urmări și pe Google News