Forțele ruse au preluat controlul asupra unui oraș în care locuiesc lucrătorii de la centrala nucleară de la Cernobîl, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Kiev, iar lupte au fost semnalate pe străzile portului din Mariupol.
După mai mult de patru săptămâni de conflict, Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș important ucrainean, iar Moscova a semnalat că își reduce ambițiile militare de a se concentra asupra teritoriului revendicate de separatiștii susținuți de ruși în est. Cu toate acestea, au fost raportate lupte intense în mai multe locuri, sugerând că nu va exista o încetare rapidă a conflictului, care a ucis mii de oameni, a trimis aproximativ 3,7 milioane în străinătate și a alungat mai mult de jumătate dintre copiii din Ucraina din casele lor.
Trupele ruse au capturat orașul Slavutîci, care se află aproape de granița cu Belarus și este locul unde locuiesc muncitorii din uzina de la Cernobîl, a declarat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksandr Pavliuk. El a adăugat că militarii au ocupat spitalul și l-au răpit pe primar. Reuters nu a putut verifica rapoartele.
Distrugerea Ucrainei
Slavutîci se află chiar în afara așa-numitei zone de excludere din jurul Cernobîlului - care în 1986 a fost locul celui mai mare dezastru nuclear din lume - unde personalul ucrainean a continuat să lucreze chiar și după ce centrala a fost capturată de forțele ruse la scurt timp după începutul lunii februarie.
În cealaltă parte a țării, la Mariupol, primarul Vadim Boichenko a spus că situația din orașul încercuit rămâne critică, lupte de stradă având loc în centru. Orașul a fost devastat de săptămâni de incendiu. Într-o adresă la Forumul de la Doha din Qatar, președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a comparat distrugerea Mariupol cu distrugerea adusă orașului sirian Alep de forțele combinate siriene și ruse în războiul civil.
„Ne distrug porturile”, a spus Zelenskiy, avertizând că țara sa - unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume - nu ar putea să-și exporte produsele alimentare. „Lipsa exporturilor din Ucraina va da o lovitură țărilor din întreaga lume”. Vorbind printr-un apel video, el a cerut țărilor producătoare de energie să își mărească producția, astfel încât Rusia să nu-și folosească bogăția de petrol și gaze pentru a „șantaja” alte națiuni.
Zelenskiy a insistat pentru discuții suplimentare cu Moscova, după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că o primă fază a operațiunii sale a fost în mare parte finalizată și că se va concentra acum asupra regiunii Donbass, la granița cu Rusia, care are enclave separatiste pro-Moscova. Forțele separatiste susținute de ruși au luptat cu forțele ucrainene în Donbass din 2014.
Eliberarea orașului Mariupol
Reformularea obiectivelor Rusiei poate face mai ușor pentru președintele Vladimir Putin să revendice o victorie care salvează fața, au spus analiștii. Moscova a declarat până acum că obiectivele sale pentru ceea ce numește „operațiune militară specială” includ demilitarizarea și „denazificarea” vecinului său. Ucraina și aliații săi occidentali au numit asta un pretext fără temei pentru o invazie neprovocată.
În ceea ce oficialii au declarat ca fiind o adresă majoră, președintele american Joe Biden va sublinia angajamentul Occidentului de a sprijini poporul Ucrainei și de a trage Rusia la răspundere pentru conflict, a spus Casa Albă. Biden vizitează Polonia, care a primit mulți dintre refugiații care ies din țară.
Organizația Națiunilor Unite a confirmat 1.081 de decese de civili și 1.707 de răniți în Ucraina de la invazie, dar susține că bilanțul real este probabil mai mare. Aproximativ 136 de copii au fost uciși până acum în timpul invaziei, a anunțat sâmbătă Procuratura Generală a Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a anunţat că 1.351 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi 3.825 au fost răniţi, a informat vineri agenţia de presă Interfax. Ucraina spune că 15.000 de soldați ruși au murit. Reuters nu a putut verifica afirmațiile.
Imagini de la Mariupol, adăpostul a 400.000 de oameni înainte de război, au arătat clădiri distruse, vehicule arse și supraviețuitori șocați de obuze care se aventurează să iasă după apă și provizii. Locuitorii au îngropat victimele în morminte improvizate pe măsură ce pământul se dezgheța.
Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat că s-a ajuns la un acord pentru a înființa 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din punctele fierbinți din prima linie. Vorbind la televiziunea națională, ea a spus că civilii care încearcă să părăsească Mariupol ar trebui să călătorească cu mașini private, deoarece forțele ruse nu lăsau autobuzele să treacă la punctele lor de control. Peste 100.000 de oameni mai trebuie evacuați din Mariupol, a spus Vereshchuk, potrivit Reuters.
Un raport de spionaj britanic a declarat că forțele ruse se bazează pe bombardamentele aeriene și artilerii fără discernământ, în loc să riște operațiuni terestre la scară largă. „Este probabil că Rusia va continua să-și folosească puterea mare de foc în zonele urbane, deoarece caută să-și limiteze propriile pierderi deja considerabile, cu prețul altor victime civile”, a spus cea mai recentă evaluare britanică.