Trupele ruse au început să se infiltreze pe teritoriul Ucrainei

Trupele ruse au început să se infiltreze pe teritoriul Ucrainei

De la jumătatea lunii august, armata rusă se implică direct în luptele de pe teritoriul ucrainean, din afara granițelor, dar și din interiorul Ucrainei, acuză NATO.

Schimbul de replici dintre Rusia și NATO s-a întețit zilele acestea după ce Alianța Nord- Atlantică a dezvăluit implicarea directă a trupelor ruse în luptele din estul Ucrainei dintre forțele guvernamentale ucrainene și insurgenții separatiști susținuți de Moscova. Informațiile furnizate de NATO vin la scurt timp după ce un convoi umanitar rus a intrat pe teritoriul ucrainean, vineri, fără aprobarea autorităților de la Kiev care au denunțat o invazie și o încălcare a normelor dreptului internațional. Între timp, cele peste 130 de camioane au revenit pe teritoriul rus însă Kievul acuză că misiunea lor umanitară a fost doar un paravan pentru o operațiune militară.

Cap de pod în Ucraina

Ucraina susține că mai multe camioane din convoiul rus au plecat încărcate cu echipamente militare de la uzine de armament din regiunea separatistă Lugansk. Andrii Lisenko, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat ziariştilor că echipamentul a fost luat de la uzina Topaz care produce Kolciuga, un sistem radar. Acuzațiile au fost respinse de administrația de la Moscova care a explicat că toate vehiculele au fost inspectate de vameșii ucraineni la ieșirea din țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina a arătat cu degetul spre Rusia în paralel cu dezvăluirile NATO privind mobilizarea a 18.000 de soldați ruși, pregătiți de luptă, la granița cu Ucraina. „Am observat, de asemenea, transferul unor mari cantități de armament avansat către grupările separatiste din estul Ucrainei, inclusiv tancuri, transportoare blindate și piese de artilerie”, a declarat Anders Fogh-Rasmussen, secretarul- general NATO.

Prizonieri forțați să defileze În tot acest răstimp, armata ucraineană a continuat ofensiva la Donețk, lovit ieri de bombardamente, un spital și stadionul echipei locale Șahtior fiind avariate de obuze de artilerie. În timp ce la Kiev soldații ucraineni mărșăluiau la parada de Ziua Independenței, la Donețk insurgenții pro-ruși au venit cu propria lor defilare: au adus zeci de prizonieri din armata ucraineană în piața centrală. Oameni din mulțime aruncau cu diverse lucruri în direcția prizonierilor, inclusiv cu sticle, strigând „Fasciștii!” sau „În genunchi cu voi!”. Într-un gest menit să demonstreze că prizonierii au mâinile pătate de sânge, mai multe utilaje folosite pentru curăţarea străzilor au fost trimise să spele în urma prizonierilor, scrie agenția Reuters.

Kievul pompează trei miliarde de dolari în armată

Într-un discurs rostit ieri de Ziua Independenței, președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat suplimentarea cu trei miliarde de dolari a bugetului apărării. „Este evident că în viitorul apropiat, din nefericire, o amenințare militară constantă va plana asupra Ucrainei. Şi trebuie nu doar să învăţăm să trăim cu ea, ci şi să fim mereu pregătiţi să apărăm independenţa ţării noastre”, a subliniat liderul de la Kiev la parada militară, prima din ultimii cinci ani.

Cu o zi înainte, Poroșenko a primit- o la Kiev pe Angela Merkel, cancelarul german, o vizită văzută ca un mesaj ferm de susținere pentru administrația ucraineană pro-europeană. Merkel a avertizat din nou Moscova că riscă sancțiuni suplimentare dacă nu pune capăt acțiunilor provocatoare din estul Ucrainei. Anunțând crearea unui fond de 500 de milioane de euro pentru reconstrucția estului Ucrainei, unde au loc lupte grele din aprilie, cancelarul german a pledat pentru descentralizarea puterii ca una din mările menite să restabilească pacea în fosta republică sovietică.