Trump vede roșu. Armata Franței defilează la Moscova

Apropierea lui Macron de Rusia se traduce și prin participarea unui detașament francez la marea paradă militară organizată la 9 mai în Piața Roșie.

Relațiile dintre Paris și Moscova s-au răcit, în special după anexarea Crimeei de către Putin, pe fondul conflictului din sud-estul Ucrainei și al situației din Siria.

Totuși, în august 2019, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că dorește să reia dialogul cu Rusia, rămânând însă „lucid” la acțiunile Moscovei și fără să cedeze nimic în privința securității Europei.

În cadrul Conferinței de securitate de la Munchen care a avut loc la mijlocul acestei luni, liderul de la Elysee a estimat că Rusia „va continua încercarea de a destabiliza” democrațiile occidentale, insinuându-se în procesele electorale, via manipulări pe rețelele sociale.

„Nu cedăm de la principiile noastre, dar ne reangajăm în dialogul (cu Rusia) care va dura timp, ne reangajăm într-un dialog strategic, deoarece astăzi situația în care ne aflăm este cea mai rea”, a spus Macron.

Indiferent cum vor evolua lucrurile, este prevăzută deja vizita lui Emmanuel Macron, la 9 mai, la Moscova, la tradiționala paradă militară organizată în fiecare an de ministerul rus al Apărării pentru a sărbători victoria împotriva Germaniei naziste.

Va fi însoțit șeful statului francez de un detașament militar? În orice caz, scrie Opex 360, șeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, a dorit acest lucru.

„Noi onorăm profund memoria soldaților francezi care au luptat alături de Armata Roșie împotriva unui dușman comun. Vom fi fericiți să vedem un contingent francez printre participanții la parada Victoriei”, a declarat generalul Gherasimov. Declarația generalui rus a fost făcută la întîlnirea sa de joi cu omologul său francez, generalul Francois Lecointre.

Șeful Statului Major rus a cerut un dialog „direct și deschis” cu Franța, în timp ce până în prezent contactele militare dintre Paris și Moscova par destul de timide.

De altfel, el și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la „consolidarea activității militare a NATO la granițele Rusiei”. „Următoarele exerciții militare (Defender 2020) au loc pe baza scenariilor anti-ruse care anticipează operațiuni ofensive”, a spus generalul Guerrasimov (care a uitat de exercițiile Zapad din 2017, în Belarus).

El a adăugat că, în absența dialogului, aceste exerciții au un caracter „clar provocator”față de Rusia.  „Suntem gata să discutăm aceste probleme în mod deschis și sincer”, a concluzionat el.

După cum a amintit Pierre Vimont, trimisul special al președintelui Macron pentru arhitectura securității și încrederii cu Rusia, în cadrul unei audieri recente a Senatului, una dintre provocările dialogului cu Moscova este stabilirea de „contacte între șefii de stat major” pentru a stabili canale de dezescaladare „în toate domeniile în care acest lucru poate fi util și în pofida oricăror dispute cu interlocutorii noștri ruși”: atacuri cibernetice, mediu, explorare în Arctica, cooperare în industria spațială și nucleară, drepturile omului, contactele între societățile civile în virtutea dialogului de la Trianon început în 2017, situațile din Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Siria, Libia sau chiar din Africa. "