Trump va încerca să răstoarne „Brexitul Moale” al Theresei May

Trump va încerca să răstoarne „Brexitul Moale” al Theresei May

Președintele american este gata să profite de criza politică în care a intrat premierul britanic pentru a obține ceea ce și-a dorit de la începutul mandatului: o axă Washington – Londra.

Nu există alianță mai puternică decât relația noastră specială cu Statele Unite și nici nu va exista vreo alianță mai importantă în viitor.”

Această înfocată declarație de amor politic îi aparține, oricât de incredibil ar părea, premierului britanic Theresa May. Aceeași Theresa May care nu a ratat nici o ocazie de a-l ataca pe Donald Trump pe toate subiectele posibile: de la faptul că a redistribuit pe Twitter trei clipuri cu atrocități săvârșite de jihadiști până la taxele pe importurile la oțel și aluminiu, de la acordul climatic de la Paris până la acordul nuclear cu Iranul și de la ambasada de la Ierusalim până la reducerea finanțării americane pentru palestinieni.

Nevoia de victorie

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se explică spectaculoasa schimbare de ton a premierului britanic? Simplu: prin uriașa criză politică în care a intrat până în gât în ultimele zile. Trei miniștri din cabinetul May au demisionat din cauza compromisurilor jenante făcute față de UE în programul de Brexit, iar premierul este în pericol de a fi răsturnat de propriul partid conservator.

În aceste condiții, Theresa May are nevoie urgentă de o victorie diplomatică pentru a-și stabiliza poziția și a-și salva scaunul. Iar vizita lui Trump la Londra, începută joi, este ocazia perfectă.

„În această săptămână, avem oportunitatea de a aprofunda această relație comercială unică și de a începe discuții privind modurile în care vom clădi un parteneriat comercial consolidat, ambițios și durabil”, continua declarația cu vorbe dulci a lui May pentru Trump.

Amenințarea americană: „Sprijinim Disidența”

Președintele american a insistat încă de la începutul mandatului său pentru un acord economic bilateral puternic și relații politice privilegiate cu Londra. Însă, în ciuda faptului că Marea Britanie va ieși din UE pe 29 martie 2019, Theresa May a preferat să se alinieze alături de liderii europeni împotriva lui Trump. Până acum.

La summit-ul NATO de la Bruxelles, premierul britanic a făcut eforturi deosebite pentru a-i fi pe plac lui Trump: pe lângă faptul că a fost singurul lider european care i-a căutat compania, în vreme ce restul se făceau că se uită în altă parte, Theresa May a anunțat că suplimentează trupele desfășurate în Afganistan și a ținut să sublinieze cu mândrie că țara sa este una din cele cinci membre NATO care îndeplinesc condiția de a aloca 2% din PIB pentru Apărare, pentru care Trump insistă de la începutul mandatului.

„Îmi place Boris”

Ca un om de afaceri cu experiență, liderul american nu s-a repezit să strângă mâna care i se întinde acum, după ce l-a sfidat luni în șir. Rezumând programul din turneul său european, Trump a declarat la plecarea din America: „Așadar, am (pe agendă – n.r.) NATO, am Marea Britanie, care este într-o situație destul de confuză, și îl am pe Putin. Sincer, Putin ar putea fi întâlnirea cea mai ușoară dintre toate. Cine ar fi crezut?”

Apoi l-a elogiat pe ministrul de Externe, care tocmai a demisionat în semn de protest față de programul de Brexit al lui May: „Boris Johnson este prietenul meu și a fost foarte drăguț cu mine, m-a sprijinit și poate că o să mă întâlnesc cu el când ajung acolo. Îmi place Boris Johnson. Întotdeauna mi-a plăcut.”

Amestecul în Brexit

Faptul că Boris Johnson, departe de a-i fi prieten, a fost la fel de ostil la adresa lui Trump ca fosta lui șefă de guvern, neratând niciun prilej să-l atace, face ca înțepătura șefului de la Casa Albă la adresa Theresei May să fie cu atât mai usturătoare. Mai amenințătoare. Ea sugerează, nici mai mult, nici mai puțin că Trump ar putea folosi vizita sa la Londra și criza politică în care se află May, pentru a sprijini disidența conservatoare și a se amesteca în procesul de Brexit.

Brexit dur contra Axă

Foarte seriosul ziar londonez The Daily Telegraph citează surse bine informate care afirmă că Donald Trump își va manifesta public sprijinul pentru o ruptură bruscă și totală a Marii Britanii de Uniunea Europeană, așa-numitul „Hard Brexit”. Pentru a compensa eventualele daune, el va oferi sprijinul direct, economic și politic al Statelor Unite. O axă Washington – Londra.

Vinerea trecută, într-o reuniune care a avut loc la Chequers, reședința sa de la țară, Theresa May a obținut sprijinul cabinetului său pentru un „Very Soft Brexit”. Ulterior, trei miniștri au demisionat. Printre ei, Boris Johnson.

„Trump poate pune presiune pe cabinetul May pentru a reveni asupra declarației de la Chequers”, a declarat la CNBC Rem Korteweg, șeful departamentului „Europa” al think-tank-ului Clingendael. „Asta ar putea complica lucrurile pentru May.”

Fidel stilului său de negociere, președintele american aduce cu el pe malurile Tamisei și zăhărelul, nu doar biciul. Ambasadorul american la Londra, Woody Johnson a declarat luni pentru BBC că Trump își dorește „încheierea unui acord bilateral”, și încă „repede”. Adică înainte de 29 martie 2019, data Brexitului.