Evenimentul Zilei > International > Discuții DURE azi, la Bruxelles, între TRUMP și liderii UE și ai NATO
Discuții DURE azi, la Bruxelles, între TRUMP și liderii UE și ai NATO

Discuții DURE azi, la Bruxelles, între TRUMP și liderii UE și ai NATO

Președintele american Donald Trump se află la Bruxelles, azi, pentru discuții „dure” cu membri ai NATO și cu liderii UE.

Liderul SUA a fost critic la adresa ambelor alianțe.

NATO a acceptat cererea lui Trump de a se alătura coaliției conduse de SUA împotriva Statului Islamic. Președintele american ar putea face presiuni asupra membrilor alianței, pentru ca statele membre să-și plătească contribuțiile, scrie BBC.

Liderii europeni vor cere o asigurare din partea lui Trump privind angajamentul său față de aliații Americii.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter: „Vreau să-l conving pe președintele SUA că euro-atlanticismul înseamnă că lumea liberă cooperează pentru a preveni ordinea mondială post-occidentală”.

Trump s-a întâlnit, ieri, la Bruxelles, cu regele și regina Belgiei, în timp ce mii de oameni demonstaru în centurl orașului împotriva sa.

Summitul NATO urmărește ca alianța să cadă de acord asupra unui plan al SUA pentru ca alianța să se implice mai mult în lupta împotriva militanților islamiști, în special împotriva grupării Stat Islamic, dar Franța și Germania insistă că gestul este unul simbolic.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: „Azi vom decide să extindem sprijinul pentru coaliție cu mai multe sisteme AWACS de avertizare și control aerian, mai multe informații și realimentare în aer.

„Acest lucru va transmite un mesaj politic despre angajamentul NATO în lupta contra terorismului și îmbunătățirea coordonării în interiorul coaliției, dar acest lucru nu înseamnă că NATO se va angaja în operațiuni de luptă”.

SUA vor ca NATO să se alăture coaliției anti-ISIS ca NATO, dar există îngrijorări că acest lucru ar putea conduce la implicarea alianței într-o perioadă post-conflict în Irak și Libia, cum s-a împlat în Afganistan.

Trump a criticat alte state membre NATO pentru că cheltuiesc mai puțin pe apărare decât cei 2% din PIB promiși.

Înaintea summitului de azi, secretarul de stat Rex Tillerson le-a spus reporterilor că Trump „vrea cu adevărat să convingă membrii NATO să-și îndeplinească obligațiile”. Apoi a adăugat: „Cred că vă puteți astepta ca președintele să fie foarte dur cu ei și să spună: Noi facem foarte mult. Americnaii fac foarte mult pentru securitatea voastră, pentru securitatea comună. trebuie să vă asigurați că și voi faceți treaba voastră pentru securitatea voastră”.

Tillerson a mai spus că Trump nu a luat o decizie finală dacă SUA vor rămâne sau nu membri ai Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Înainte de a merge la sediul NATO, unde va susține un discurs, Trump va avea o întâlnire privată cu noul președinte francez, Emmanuel Macron, după cea cu liderii Comisiei Europene și ai Consiliului European.