Trump și Xi stau cu degetul pe trăgaci. Cui îi cedează nervii?

Beijingul a mărit ritmul manevrelor militare în ultimele săptămâni, după ce Statel Unite au trimis în Marea Chinei de Sud două portavioane împreună cu vasele de atac care le însoțesc.

Acum, însă, regimul comunist amenință că își va muta exercițiile în vecinătatea coastelor Taiwanului.

„Dacă Statele Unite merg mai departe, Armata Populară de Eliberare ar putea lua noi contramăsuri, inclusiv exerciții cu tiruri reale la est de insula Taiwan și aproape de Guam”, a avertizat un înalt responsabil al Partidului Comunist Chinez.

Declarația vine după vizita secretarului american pentru Sănătate și Servicii Sociale, Alex Azar, în Taiwan. Este cel mai înalt oficial american care vizitează Insula în ultimele zeci de ani, lucru care a iritat teribil Beijingul.

Ambasadorul Chinei în Marea Britanie, Liu Xiaoming, a scris joi pe Twitter:

„În chestiunea Taiwanului, oricine se joacă cu focul se va arde.”

Analistul militar Carl Schuster a comentat la CNN:

„(Chinezii) vor efectua probabil un exercițiu de atac aeronaval la est de Taiwan. Dacă Xi vrea să trimită un mesaj de amenințare, acesta poate include o lansare de rachetă balistică în apele de la vest de Guam.”

Guam este o bază insulară strategică americană din Pacific, folosită cu regularitate de forțele navale și aeriene ale Washingtonului.

„Sunt sigur că ideea se află pe masă deoarece, altfel, armata chineză nu ar utiliza o astfel de retorică serioasă. Cineva cu autoritate din Partidul Comunist sau din Armată susține această opinie și face presiuni pentru asta”, a spus Schuster.

Însă purtătorul de cuvânt al Comandamentului american din zona India-Pacific, maiorul Randy Ready, a declarat tot la CNN că armata americană „nu va face speculații privind exerciții ipotetice, care pot sau nu să aibă loc în viitor”.

Săptămâna aceasta, Statele Unite au poziționat portavionul USS Ronald Reagan în zona învecinată cu insulele Senkaku și Diaoyu, controlate de Japonia, în timp ce avioanele de luptă chineze și-au intensificat misiunile de „sondare” a spațiilor aeriene japonez și taiwanez.

Cu toate acestea, Beijingul este cel care acuză Washingtonul pentru ritmul accelerat al manevrelor militare.

„Exercițiile armatei chineze intervin în mijlocul activităților militare provocatoare din ce în ce mai frecvente, efectuate de Statele Unite în apropierea insulei Taiwan și în apele Mării Chinei de Sud”, scrie cotidianul Global Times controlat de regimul comunist.

„Forțele terestre și navale ale Armatei Populare de Eliberare s-au concentrat pe misiuni de debarcare amfibie și exerciții maritime în cursul ultimelor săptămâni și vor continua să o facă în săptămânile următoare.”

Mai mulți analiști, citați de publicația australiană News.com.au. au analizat fotografiile de propagandă chineze și afirmă că Beijingul a desfășurat pentru prima dată bombardiere strategice pe baza aeriană Woody Island din Marea Chinei de Sud.

Acest lucru contrazice asigurările date anterior de Beijing că instalațiile construite pe mai multe insule de corali din regiune servesc doar pentru operațiuni de salvare pe mare.

Experții consideră că este vorba de un semnal diplomatic clar de determinare din ce în ce mai mare a Chinei de a asuma controlul absolut al căii de navigație strategică dintre Filipine, Vietnam, Malaysia și Indonezia.

Bombardierele strategice chineze desfășurate pot arăta și intenția Beijingului de a intensifica exercițiile militare în curs. Până în prezent, acesta au constat în asalturi aeriene asupra plajelor de către unități amfibii și navale și în lovituri aeriene de mare anvergură.

Tiruri reale ar urma să fie trase pe mare, lângă Shanghai, în această săptămână, ca parte a procesului de pregătire.

Însă South China Morning Post, un ziar din Hong Kong, citând o sursă militară pe care nu o dezvăluie, scrie că Bejingul a avertizat Armata Populară de Eliberare „să nu tragă ea primul foc”.

„Este ușor să ordoni foc, însă nici China, nici Statele Unite nu sunt capabile să controleze consecințele. Situația actuală este foarte tensionată și foarte periculoasă”, a spus sursa. „Însă ne este foarte clar că vom răspunde cu forță doar în ultimă instanță, când orice altceva eșuează.”