Trump și Biden. În materie de politică externă, strategii divergente

Sursa foto Arhiva EVZ

America First. Încă din prima zi la Casa Albă, Donald Trump a jurat că va pune interesele țării sale pe primul loc. O poziție care se reflectă în unele schimburi de replici tensionate pe Twitter cu liderul nord-coreean.

Însă, într-o „mișcare” care a uimit lumea, retorica războinică a cedat curând locul unei reapropieri istorice. În timpul președinției sale, Trump s-a întâlnit de trei ori cu Kim Jong-un.

„Plec din Coreea de Sud după o minunată întâlnire cu președintele Kim Jong-un. Am pus piciorul în Coreea de Nord, o declarație importantă pentru toți și o mare onoare”, a declarat Trump, pe 30 iunie 2019.

Este puțin probabil ca Joe Biden să continue în această direcție. Cuvintele spuse de candidatul democrat despre dictatorul nord-coreean au fost orice altceva, mai puțin amabile, scrie Euronews.

„Cred că relația noastră cu Coreea de Nord și cu peninsula coreeană va evolua foarte diferit decât în ​​trecut”, spunea Trump într-una dintre întâlnirile sale cu Kim. „Amândoi vrem să facem ceva și am dezvoltat o legătură foarte specială”.

Presiuni diferite pe China

În mandatul lui Trump, relațiile Statelor Unite cu China au atins cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în special în contextul unei dispute comerciale. Magnatul a arătat cu degetul către Beijing cu privire la pandemie, lucru care a intensificat ulterior tensiunile, blocând negocierile comerciale.

Biden spune că va continua să facă presiuni asupra Chinei, dar printr-o abordare multilaterală, implicând aliații americani.

„Trump s-a opus sancționării guvernului chinez pentru încălcările sale atroce ale drepturilor omului, cu scopul de a proteja acordul de liber schimb și de a sluji interesele sale personale”, a scris democratul pe Twitter, pe 22 iunie.

„Acolo unde Trump a fost slab, eu voi fi puternic, clar și coerent în apărarea principiilor Americii și poporului său”, a concluzionat Biden.

Rusia: cine a fost dur, cine a fost cățeluș

Dar cea mai mare diferență dintre cei doi candidați este probabil mai evidentă atunci când vine vorba de Rusia. Trump a părut uneori reticent în a-l critica pe președintele Putin, chiar și atunci când Serviciile Secrete americane au ajuns la concluzia că Kremlinul a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016.

Biden a declarat că va avea o poziție mult mai dură cu Moscova. „Am fost dur cu Putin”, a spus fostul vicepreședinte al lui Obama. „Și i-am dat de înțeles că nu cedăm. El, în schimb, este cățelușul lui Putin”, a mai spus Biden despre Trump.

Dar pare puțin probabil ca democratul să dea înapoi în ceea ce privește unul dintre pilonii președinției Trump, în politica externă: mutarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Biden ar dori, totuși, să încerce să redreseze relațiile cu aliații SUA, mulți dintre aceștia fiind puternic criticați de adversarul său.

Pentru alegătorul american mediu, relațiile externe, chestiunile de politică externă sunt rareori o prioritate electorală, cu atât mai mult acum, când s-a instaurat o criză economică și sanitară fără precedent care trebuie gestionată în țară.

Sursa: Rador. Traducerea: Oana Avram