Un editorial de John Daniel Davidson pentru The Federalist.

Este limpede acum că președintele director general al Twitter, Jack Dorsey, o să-i interzică accesul lui Trump în rețea.

Dorsey va veni cu un pretext, oricât de absurd sau cinic, în cadrul eforturilor continue ale Twitter de a se amesteca în alegerile din 2020.

Acesta va consta probabil în acuzația că Trump a violat de prea multe ori reglementările Twitter, complet subiective și imposibil de definit, privind discursul dușmănos.

Am avut o avanpremieră săptămâna aceasta, când Twitter o dată în plus a atașat o etichetă de avertizare la un mesaj al lui Trump, acuzat că a încălcat reglementările rețelei privind „comportamentul abuziv”.

Ce a spus Trump încât să poată fi considerat abuziv? A spus că nu va permite niciodată instalarea unei „zone autonome” în capitala Statelor Unite și că orice acțiune de a ocupa străzile Washingtonului va fi confruntată cu o „forță serioasă”.

Cu alte cuvinte, președintele a spus că va aplica legea. Acest lucru a fost considerat „abuziv” de Twitter.

Ironia face că mesajul lui Trump se referea la un grup de persoane care într-adevăr avea un comportament abuziv. Trump a postat mesajul după ce mulțimea a vandalizat biserica episcopaliană Saint John și a încercat să dărâne o statuie a fostului președinte Andrew Jackson, în Lafayette Square, luni.

Twitter și-a explicat eticheta de avertizare citând politica sa împotriva comportamentelor abuzive, care interzice „hărțuirea la adresa unor persoane” sau incitarea la hărțuire.

Cum anume mesajul respectiv ar putea fi considerat o hărțuire sau o incitare la hărțuire, compania nu a precizat. Și evident că nu a făcut-o, deoarece respectiva politică nu este altceva decât o aiureală subiectivă, menită să ofere un pretext pentru a cenzura orice spune Trump și care nu este pe placul lui Dorsey.

Luna trecutăm când Twitter și-a dezvăluit reglementările, un mesaj al lui Trump a fost etichetat pentru că ar „elogia violența”. Ce a spus Trump pentru a „elogia violența”? Că dacă primarul din Minneapolis, Jacob Frey, nu poate controla masele de protestatari, va trimit el „Garda Națională & treaba va fi făcută cum trebuie”.

Încă o dată, președintele promitea să aplice legea în locul oficialilor locali, care nu o făceau. Este nevoie de o flagrantă lipsă de rațiune și de bun simț pentru a interpreta aceste mesaje ca fiind abuzive sau elogiind violența.

La fel a fost și în cazul etichetelor aplicate mesajelor lui Trump luna trecută despre posibilitatea unei fraude electorale ca urmare a votării prin poștă la alegerile din noiembrie, despre care Twitter a afirmat că dezinformează – în ciuda numeroaselor dovezi că votul prin poștă este susceptibil de fraudă și în ciuda faptului că Trump se referea la ceva care ar putea să se întâmple în viitor.

Cum putea ști Twitter că predicțiile lui Trump dezinformează? Mister.

Dar toate acestea nu au nici o importanță pentru Dorsey și angajații lui vigilenți de la Twitter. Pe ei nu îi interesează în realitate dezinformările sau comportamentul abuziv ori dăunător, și dovedesc acest lucru în fiecare săptămână.

Săptămâna aceasta, de pildă, Twitter a suspendat un video viral, cu un bărbat care agresează o femeie, după o altercație rutieră. Bărbatul care filmează spune: „acesta este numărul de înmatriculare… aceasta este adresa ei”, în timp ce arată imagini cu mașina și locuința femeii, iar aceasta se chircește de frică.

Era în mod evident vorba de un comportament abuziv și amenințător și a fost semnalat ca atare de mii de persoane șocate de o asemenea hărțuire.

Însă, după o scurtă suspendare, filmulețul a revenit în rețea miercuri. Nu e nici o încălcare de văzut aici, prieteni. Circulați.

Tot săptămâna aceasta, Twitter a anunțat că interzice definitiv Carpe Donktum, un cont meme pro-Trump, care număra peste 270.000 de abonați. De ce? Pentru că a publicat meme – clipuri video trucate pe care le găsești peste tot pe internet.

Twitter a interzis contul din motive de copyright, o decizie care, dacă ar fi aplicată în mod corect, ar duce la interzicerea a milioane de conturi.

Dar, desigur, Carpe Donktum nu a fost interzis din rațiuni de copyright, a fost interzis pentru că produce meme pro-Trump.

Arbitrariul și părtinirea Twitter se vădesc și în erorile prin omisiune. Când Democrații postează mesaje care dezinformează sau sunt incorecte, sau stângiștii postează meme-uri anti-Trump, Twitter pur și simplu nu face nimic.