Trump ridică miza: 5% din PIB pentru apărare, țintă NATO

Donald Trump. Sursa foto: Instagram

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, ridică miza și vrea ca ținta NATO de cheltuieli pentru apărare să fie de 5% pentru toate țările din alianță.

Trump vrea să înarmeze Ucraina în continuare

Cei mai apropiați colaboratori ai președintelui ales al SUA pentru politică externă indică faptul că acesta va continua să înarmeze Ucraina pentru a putea face față Rusiei, dar urmărește și încheierea războiului, totodată.

Echipa lui Donald Trump le-a spus oficialilor europeni că viitorul președinte american va cere statelor membre NATO să își mărească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, însă intenționează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.

Colaboratorii de politică externă cei mai apropiați ai președintelui ales al SUA le-au împărtășit intențiile lui Trump în discuțiile cu înalți oficiali europeni din această lună, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile. Decizia vine în timp ce viitoarea administrație Trump își întărește politicile față de Europa și invazia Rusiei în Ucraina.

Trump cere creșterea cheltuielilor militare în Europa

În timpul campaniei sale pentru Casa Albă, Donald Trump a spus că ar putea opri ajutorul pentru Ucraina și că va forța Kievul să intre la discuții de pace imediate. De asemenea, candidatul Republicanilor a amenințat că va lăsa aliații NATO neapărați dacă nu își vor crește cheltuielile pentru apărare, anunț ce a speriat capitalele europene.

Dar, ca o concesie pentru aliații profund preocupați de capacitatea lor de a sprijini și proteja Ucraina fără ajutorul Washingtonului, Donald Trump intenționează acum să mențină furnizarea de provizii militare americane pentru Ucraina și după inaugurarea sa de pe 20 ianuarie, potrivit altor trei persoane informate despre discuțiile cu oficialii occidentali.

În același timp, Donald Trump va cere NATO să-și dubleze ținta de cheltuieli pentru apărare de 2% – pe care o îndeplinesc în prezent doar 23 din cei 32 de membri ai alianței – până la 5%, au spus două persoane informate despre discuțiile cu oficialii europeni.

NATO / Sursa foto: Facebook

Ceea ce cere Trump trebuia făcut cel puțin din 2014

O persoană a spus că a înțeles că Trump s-ar putea mulțumi cu 3,5% și că plănuia să lege în mod explicit cheltuielile mai mari pentru apărare și de oferta de condiții comerciale mai favorabile cu SUA.

„Este clar că vorbim de 3% sau mai mult pentru summitul NATO din iunie de laHaga”, a spus un alt oficial european informat despre intențiile lui Trump.

Aliații NATO sunt deja în discuții cu privire la creșterea țintei la 3% pentru acea întâlnire a liderilor NATO din iunie, dar multe capitale sunt îngrijorate de deciziile fiscale dificile care ar fi necesare pentru a face acest lucru.

Potrivit biroului de management și buget al Casei Albe, SUA vor cheltui aproximativ 3,1% din PIB pentru apărare în 2024. În ultimul an al primei președinții a lui Trump, 2020, cheltuielile Pentagonului au ajuns la 3,4%.

Întâlnire a liderilor europeni din NATO

Principalii aliați europeni ai NATO – inclusiv Franța, Germania, Marea Britanie, Italia și Polonia – s-au întâlnit miercuri seară la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre modul în care continentul european va adapta politicile de apărare după întoarcerea lui Trump la Casa Albă.

Cancelarul german Olaf Scholz a avut o convorbire telefonică separată cu Trump, joi, în timpul unui summit al liderilor UE. Scholz le-a spus mai târziu reporterilor că este „destul de încrezător că SUA și Europa își vor continua sprijinul pentru Ucraina”.

De asemenea, înalți oficiali britanici de securitate au călătorit la Washington la începutul acestei luni pentru a evalua planurile președintelui ales.

Întâlnirea dintre Donald Trump, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski la Notre Dame Sursa foto X

„Pace prin forță”, răspunsul care-i dă șah lui Putin

Și, deși Donald Trump crede în continuare că Ucraina nu ar trebui să primească niciodată calitatea de membru al NATO și dorește încheierea imediată a conflictului, președintele ales consideră că furnizarea de arme pentru Kiev, după o încetare a focului, ar asigura un rezultat de tipul „pace prin forță”, au adăugat ei.

După 24 de ore de întâlniri cu liderii NATO și UE la Bruxelles, săptămâna aceasta, Volodimir Zelenski a declarat că angajamentele europene de a apăra Ucraina „nu ar fi suficiente”, fără implicarea SUA, potrivit Financial Times.