Trump BLINDEAZĂ alianţa dintre SUA şi Regatul Unit. Doreşte să devină o FORŢĂ GLOBALĂ

Trump BLINDEAZĂ alianţa dintre SUA şi Regatul Unit. Doreşte să devină o FORŢĂ GLOBALĂ

Regatul Unit şi Statele Unite trăiesc, de la sosirea lui Trump la Washington, o relaţie de reînnoită încredere, de stimă reciprocă şi întăresc în mod evident alianţa care, dintotdeauna, leagă aceste două state. Aşa-zisa - anglo-american special relationship - n-a fost niciodată pusă total în discuţie, dar în ultimii ani, mai ales după invazia în Irak, ceva s-a schimbat.

Acestui regăsit spirit de colaborare din ultimele luni i s-a dat un stimulent extraordinar concomitenţa începerii Brexitului cu sosirea la Casa Albă a unui preşedinte incomod şi izolaţionist, greu digerat de liderii europeni. Cu ieşirea UK din UE, Theresa May a clarificat imediat că politica externă britanică se va concentra pe noua deschidere a Londrei către lume, aproape dorind să retrăiescă fastul anticului imperiu colonial şi de a revitaliza sistemul Commonwealth. Dar pentru a face aceasta, primul şi cel mai natural aliat nu putea fi găsit decât dincolo de Ocean, chiar în Statele Unite. Iar întâlnirea de la Casa Albă dintre Trump şi May şi declaraţiile preşedintelui american despre opţiunea Brexitului au mers în direcţia sperată de ambele părţi.

Se poate vorbi despre renaşterea unei civilizaţii atlantice capabilă să contrasteze restul lumii şi să conducă Noul Occident? Răspunsul nu poate fi dat nici în sens negativ, nici în sens pozitiv. E clar că ambele state reprezintă puteri politice, economice şi militare în stare să aibă o greutate specifică formidabilă, dacă ar fi unite, în context mondial. Decenii la rând, SUA şi UK au reprezentat leadershipul lumii occidentale, care i-a fost încredinţat de victoria în Al Doilea Război Mondial şi continuă să fie puteri nucleare, membre permanente al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, dar şi participante în toate procesele politice internaţionale mai importante ale lumii contemporane.

Pe de o parte, potrivit analizei din Occhi della guerra,  Statele Unite îşi întăresc prezenţa militară  în Marea Chinei Meridionale, ca ameninţare la adresa Pekinului şi a politicii sale expansioniste, pe de cealaltă parte, este un Regat Unit care iese la suprafaţă încercând să reobţină greutate politică globală, plecând de la acele mări care au reprezentat forţa anticului său imperiu.